Γερμανία: Συνελήφθη ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Αχμέντ Μανσούρ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015, 02:35
Γερμανία: Συνελήφθη ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Αχμέντ Μανσούρ
Ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera με έδρα το Κατάρ συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, έπειτα από αίτημα των αρχών της Αιγύπτου, σύμφωνα με δικηγόρο του δικτύου, ενέργεια που ο τελευταίος χαρακτήρισε ως μέτρο καταστολής του Καΐρου στο δίκτυο.

Ο δικηγόρος Σαντ Ντζεμπάρ δήλωσε στο Reuters πως ο Αχμέντ Μανσούρ, ένας από τους εξέχοντες δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου, συνελήφθη απότομα και αναπάντεχα στη Γερμανία.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι ο 52χρονος άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου, κατόπιν διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις αιγυπτιακές Aρχές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας ελέγχει την ταυτότητα του άνδρα καθώς επίσης και την πιθανή έκδοση του στην Αίγυπτο.

Τον περασμένο χρόνο, το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου είχε καταδικάσει ερήμην τον Μανσούρ, που έχει αιγυπτιακή και βρετανική υπηκοότητα, σε 15 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία ότι βασάνισε έναν δικηγόρο στην πλατεία Ταχρίρ το 2011.

Το Al Jazzera ισχυρίστηκε τότε πως η κατηγορία ήταν ψευδής και ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια φίμωσης του Μανσούρ.

«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη», δήλωσε ο Ντζεμπάρ. «Γνωρίζαμε ότι οι αρχές της Αιγύπτου θα έστησαν μια τέτοια παγίδα για να ενοχλήσουν τους δημοσιογράφους μας και να τι συνέβη».

Ο Μανσούρ συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροπορική πτήση της Qatar Airways από το Βερολίνο στην Ντόχα, σύμφωνα με τον Ντζεμπάρ.

Οι αιγυπτιακές Aρχές κατηγορούν το Al Jazeera ότι είναι ο εκφραστής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κινήματος που υποστηρίχτηκε από το Κατάρ και ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ανέτρεψε το 2013 όταν ήταν αρχηγός του Στρατού.

Το Al Jazeera βρίσκεται επίσης σε δικαστική διαμάχη με τις αιγυπτιακές Aρχές για να λάβει 150 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για τη ζημιά που όπως υποστηρίζει έχουν υποστεί οι δραστηριότητες του δικτύου, από τις επιβολές των αρχών του Καΐρου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015, 02:35