Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, Τόμας Χάλντενβανγκ, σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειες αποτροπής της δράσης εξτρεμιστών που ανήκουν στην Άκρα Δεξιά, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, όπως ονομάζεται η υπηρεσία του, θα αυξήσει τον αριθμό των στελεχών της που είναι αρμόδια για την αποτροπή της δράσης εξτρεμιστών της Άκρας Δεξιάς κατά 50% το 2019, διαβεβαίωσε ο Χάλντενβανγκ σε δηλώσεις του στη «Süddeutsche Zeitung» που δημοσιεύονται στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα.
Μέχρι σήμερα, αρμόδιοι για αυτό ήταν περίπου 200 πράκτορες της υπηρεσίας, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο προκάτοχος του Χάλντενβανγκ, ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, διότι δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα την απειλή της δράσης της Άκρας Δεξιάς. Ο Χάλντενβανγκ, ο πρώην υπαρχηγός του, πάντως, απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές και μίλησε περί «νέας δυναμικής του ακροδεξιού εξτρεμισμού».
Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κέμνιτς εξαιτίας του φόνου ενός Γερμανού για τον οποίο κατηγορούνται δύο πρόσφυγες, έκρινε, αποτέλεσαν το «συμβάν-σκανδάλη» που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι εξτρεμιστές για να στρατολογήσουν νέους οπαδούς.
Το γεγονός ότι απλοί πολίτες συμμετείχαν μαζί με τους εξτρεμιστές στις διαδηλώσεις στην Κέμνιτς τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι η υποκίνηση μίσους εναντίον των ξένων αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση και δημιουργεί ρεύμα στην κοινωνία, όχι μόνο στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, επιχειρηματολόγησε ο Χάλντενβανγκ.

Ο Μάασεν αποπέμφθηκε εξαιτίας του σάλου που προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του για τη ρατσιστική βία στην Κέμνιτς. Αρχικά, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τον αναβάθμισε, αναθέτοντάς του ανώτερο αξίωμα στο υπουργείο, παρότι ο Μάασεν αμφισβήτησε δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τα επεισόδια, ωστόσο κατόπιν ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας εξαναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί, όταν επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ομολόγων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης