Γερμανία: Το ποσοστό της CSU υποχωρεί εν όψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, 06:31
Γερμανία: Το ποσοστό της CSU υποχωρεί εν όψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία
Υποχωρεί το ποσοστό της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των τοπικών εκλογών της 14ης Οκτωβρίου στη Βαυαρία, κάτι που πιθανότατα θα αναγκάσει το CSU να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, η CSU αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία με την οποία κυβέρνησε τη Βαυαρία το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, εξέλιξη που ίσως έχει σοβαρές συνέπειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό της CSU συρρικνώνεται κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, στο 33%. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2013, η CSU είχε συγκεντρώσει το 47,7% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της.

Πριν από εκείνες τις εκλογές, η CSU είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία της στη Βαυαρία μόλις μία φορά από το 1954: όταν δεν κατάφερε να την εξασφαλίσει για δύο έδρες, το 2008. Το ποσοστό της επί του συνόλου των ψήφων ήταν συνήθως περί το 50% και δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 43% τα τελευταία 64 χρόνια.

Η πρωτοκαθεδρία της CSU στη Βαυαρία εξασφάλιζε στους ηγέτες των Χριστιανοκοινωνιστών καίρια πόστα στις συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες κυριάρχησαν στη μεταπολεμική Γερμανία.

Εάν η χθεσινή δημοσκόπηση επαληθευτεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον ηγέτη της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών της Μέρκελ. Εάν δει τη θέση του να αποδυναμώνεται, ο Ζεεχόφερ ίσως προβάλει ακόμα περισσότερες απαιτήσεις, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο Ζεεχόφερ βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης γύρω από την τύχη του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας τον περασμένο μήνα, που παραλίγο να διαλύσει τον άβολο «μεγάλο» συνασπισμό της Μέρκελ, ο οποίος συγκροτείται από το CDU, το CSU και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Infratest dimap, το ποσοστό των Πρασίνων αυξήθηκε στο 18%, κάτι που εάν επαληθευτεί, θα τους μετατρέψει στο δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη Βαυαρία. Το ποσοστό του SPD παρέμεινε αμετάβλητο στο 11% και αυτό του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επίσης παρέμεινε σταθερό, στο 10%, κάτι που σημαίνει ότι η ακροδεξιά παράταξη οδεύει να μπει στο κρατιδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.002 Βαυαρών τη Δευτέρα και την Τρίτη κι ένα από τα εντυπωσιακότερα συμπεράσματά της είναι ότι το 71% όσων ερωτήθηκαν έκρινε πως το κρατίδιο θα τα πήγαινε καλύτερα με κυβέρνηση συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, 06:33