Γ.Γ ΝΑΤΟ: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν ισχυρές παρά τις συλλήψεις

Γ.Γ ΝΑΤΟ: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν ισχυρές παρά τις συλλήψεις
Η δίωξη χιλιάδων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή δεν έχει αποδυναμώσει τον τουρκικό στρατό, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ", είπε στο Reuters ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη στο περιθώριο συνάντησης στην Ουάσιγκτον αξιωματούχων άμυνας από πάνω από 30 χώρες που συνασπίζονται εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές, εντείνοντας ανησυχίες στη χώρα των 80 εκατομμυρίων, η οποία συνορεύει με την χαοτική Συρία και ταυτόχρονα είναι σύμμαχος της Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 εν ενεργεία Τούρκους στρατηγούς κρατούνται από την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχο. Η τελευταία φορά που οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χρησιμοποίησαν βία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση πραξικοπηματικά ήταν εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές αρχές και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία.

"Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας που έχουμε δει στο Ιράκ και τη Συρία", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις των υπουργών ενόπλων δυνάμεων στη βάση Άντριους έξω από την Ουάσιγκοτον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ εξήγησε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση που θα χρειαστούν μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μέσα στο ΝΑΤΟ γενικά, και ειδικά όσον αφορά τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

"Αυτό που χρειαζόμαστε εν μέρει είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, και εν μέρει χρειάζεται να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό, καλύτερους μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών, το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 04:33