Γυναίκες-υπουργοί... το νέο σχέδιο Ahmadinejad

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009, 05:23
Γυναίκες-υπουργοί... το νέο σχέδιο Ahmadinejad

Ο Ιρανός πρόεδρος, Mahmoud Ahmadinejad, δήλωσε ότι θα προτείνει τουλάχιστον τρεις γυναίκες για να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα στη νέα κυβέρνησή του, μία ενέργεια που προκαλεί έκπληξη στο συντηρητικό ισλαμικό κράτος.

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Ιράν δήλωσε επίσης ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Οι εκλογές και τα όσα έχουν ακολουθήσει έχουν βυθίσει το Ιράν στη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, επιτρέποντας να έλθουν στο προσκήνιο οι διαφορές στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ.

Ο Mahmoud Ahmadinejad θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του στο κοινοβούλιο, όμως πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με τους συντηρητικούς που ελέγχουν το Σώμα, αλλά και με τους μετριοπαθείς, που θεωρούν την επόμενη κυβέρνηση ως μη έχουσα νομιμοποίηση.

Η απροσδόκητη δήλωση του προέδρου, ότι θα προτείνει γυναίκες για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων, μπορεί να αποτελεί προσπάθεια για την εξασφάλιση της υποστήριξης των γυναικών στη χώρα, δεδομένου ότι οι μετριοπαθείς αντίπαλοί του είχαν ταχθεί υπέρ της αλλαγής της θέσης των γυναικών στο Ιράν.

Να σημειωθεί ότι, εάν εγκριθούν οι προτάσεις του, θα είναι η πρώτη φορά που κάποια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργικά καθήκοντα μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009, 05:23