Γουατεμάλα: Aντιμέτωπη με ένταλμα σύλληψης η πρώην γενική εισαγγελέας και υποψήφια για την προεδρία της χώρας

Γουατεμάλα: Aντιμέτωπη με ένταλμα σύλληψης η πρώην γενική εισαγγελέας και υποψήφια για την προεδρία της χώρας

Η υποψήφια για την προεδρία της Γουατεμάλας και πρώην γενική εισαγγελέας Θέλμα Αλντάνα θα συλληφθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ενρίκε Δέγκενχαρτ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Prensa Libre».

Η Αλντάνα, η οποία είχε πρωτοστατήσει σε μια εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς, θα οδηγηθεί αμέσως ενώπιον του δικαστή που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψής της, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η Αλντάνα βρίσκεται στο Ελ Σαλβαδόρ και αναμένεται να επιστρέψει σήμερα ή αύριο. Η πρώην γενική εισαγγελέας, η οποία πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στη Γουατεμάλα, κατηγορείται για κατάχρηση κεφαλαίων, υποβολή ψευδών στοιχείων και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η Αλντάνα είπε την Τρίτη ότι η εκλογική επιτροπή έχει καταχωρίσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία με το κόμμα Semilla, το οποίο εξαγγέλλει ότι θα πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πλέον ασυλία.

Αλλά ο Λεοπόλντο Γκέρα, αρμόδιος αξιωματούχος, τόνισε ότι η εγγραφή της υποψηφιότητάς της δεν έχει οριστικοποιηθεί και κατά συνέπεια δεν έχει ασυλία.

Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Αλντάνα είπε ότι «δεν φοβάται», αντιθέτως η κυβέρνηση «τη φοβάται» και πρόσθεσε πως σχεδιάζει να γυρίσει στη χώρα σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή. Διευκρίνισε ότι δεν έχει ειδοποιηθεί για το ένταλμα σύλληψής της.

Το 2015, μια έρευνα που διενήργησαν η Αλντάνα και ένας Κολομβιανός δικηγόρος, ο Ιβάν Βελάσκες, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), οδήγησε στην εξάρθρωση ενός εγκληματικού δικτύου που διατηρούσε σχέσεις με τα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού και τελικά στην απομάκρυνση από την εξουσία και τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι το 2019 θα διέκοπτε κάθε συνεργασία με τη CICIG, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η επιτροπή διενεργούσε έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τζίμι Μοράλες.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα θα διεξαχθούν τη 16η Ιουνίου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, 05:39