Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Τι συμβαίνει μετά τη σύλληψη του δραπέτη Matteo Messina Denaro, που έγινε την ίδια ημέρα με την επέτειο της σύλληψης του Totò Riina (Ιανουάριος 1993);

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χειροπέδες πέρασαν στο Παλέρμο, όπως και για τον προκάτοχό του. Όμως, η Σικελία δεν είναι πλέον ο ναός της Κόζα Νόστρα, η οποία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Λιγότερα όπλα και περισσότερα τραπεζικά εμβάσματα, περισσότερες εθνικές και διεθνείς συμμαχίες, νέες επιχειρήσεις όπως αυτές που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και τους μετανάστες, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι μια αναζήτηση 30 ετών είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Σημαίνει ότι το δίκτυο προστασίας ήταν ολοκληρωτικό και δεν είναι ακόμη σαφές εάν έχει συλληφθεί λόγω των επισφαλών συνθηκών υγείας του.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Luciano Traina, αδελφό του Claudio, του πράκτορα συνοδείας που πέθανε μαζί με τον δικαστή Paolo Borsellino και τους συναδέλφους του στη σφαγή στη via D’Amelio το 1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν με αυστηρό τρόπο για να διαπιστωθεί ποιος τον κάλυψε όλα αυτά τα χρόνια φυγής, καθώς και ποιος θα πάρει τη θέση του ή ποιος την έχει ήδη πάρει, γιατί τέτοιοι εγκληματίες δεν αφήνουν ποτέ την επιχείρησή τους σε εκκρεμότητα. Και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε πραγματική σύλληψη, μάλλον πιστεύει ότι μέχρι τώρα ήταν άρρωστος και τον παρέδωσε κάποιος.

Μεταξύ άλλων, ο Messina Denaro ήταν αυτός που αποφάσισε να σκοτώσει ένα παιδί, τον μικρό Τζουζέπε Ντι Ματέο, μέσα σε οξύ.

Από τη Σικελία στη Λομβαρδία…

Οι επαρχίες της Λομβαρδίας που έχουν μολυνθεί περισσότερο από τα φαινόμενα της μαφίας παραμένουν το Μιλάνο, η Monza-Brianza και το Como, εν όψει της μεγάλης κίνησης κεφαλαίων και της μεγάλης οικονομικής απόδοσης που αναμένεται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, χωρίς να ξεχνάμε τη δουλειά του PNRR, το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας που γεννήθηκε μετά τον Covid.

Σύμφωνα με  έγγραφο της περιφερειακής επιτροπής κατά της μαφίας της Λομβαρδίας για την παρακολούθηση της παρουσίας της μαφίας, η επαρχία του Σόντριο έχει καταγράψει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των καταγγελιών για εκβιασμό, ένα μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί αν σκεφτεί κανείς ότι τα δημόσια κονδύλια που προορίζονται για υποδομές θα φτάσουν σε αυτήν την περιοχή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026.

Και πριν; Αθλητισμός, διαγωνισμοί, κατασκευές, υποδομές, μετοχές: Το Μιλάνο είναι το ιταλικό κέντρο της νέας επιχείρησης της Cosa Nostra.

Αυτό που λείπει από αυτή την ιστορία είναι το πρώτο κομμάτι, που είναι το πιο σημαντικό και για αυτό δεν βρέθηκε ποτέ: Το κόκκινο ημερολόγιο του Borsellino, που κλάπηκε όταν ο δικαστής-ήρωας ανατινάχθηκε στις 19 Ιουλίου του 1992, μαζί με πέντε πράκτορες της συνοδείας του. Λέγεται ότι διασπάστηκε σε διάφορα μέρη και πέρασε από διάφορα χέρια. Και ότι ο Messina Denaro έχει κρατήσει όλα τα έγγραφα από το κρησφύγετο του Riina (που δεν βρέθηκε ποτέ μετά τη σύλληψή του).

Το  παζλ συνεχίζεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης