Η θέση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τον Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, 15:27
Η θέση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τον Covid-19

Επίσημη θέση για το ζήτημα του εκκλησιασμού των πιστών ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία του κορωνοϊού παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος με σχετική εγκύκλιό του, η οποία απευθύνεται στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο και στον κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διαβεβαιώνει καταρχάς τους πιστούς ότι «μέχρι τώρα στην ιστορία της Εκκλησίας μας ουδέποτε είχαμε κάποιο κρούσμα μεταδόσεως επιδημικής ασθενείας διά της Θείας Μεταλήψεως». Ωστόσο, εκφράζοντας κατανόηση για τους δισταγμούς και τις ανασφάλειες που αισθάνονται κάποιοι άνθρωποι, σημειώνει πως «όσοι απέχουν οπό τη Θεία Κοινωνία για το διάστημα αυτό της κρίσεως σίγουρα δεν είναι αδιάφοροι ή πολέμιοι της πίστεως και της Εκκλησίας». «Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία τους και δεν επιθυμούμε σε καμμία περίπτωση να γεμίσουν με ενοχές την συνείδησή τους. Εξάλλου, η πνευματική ζωή είναι ελεύθερη και άνετη, οδηγεί δε στην εσωτερική χαρά και στην ειρήνη της ψυχής, μόνο όταν απέχει από ψυχαναγκαστικές και πιεστικές καταστάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας δε διστάζει να δώσει τη συγκατάθεσή του ώστε να παραμείνουν κλειστές κάποιες εκκλησίες, ενώ προτρέπει τους Επισκόπους, τους ιερείς και τα συμβούλια των μεγάλων ενοριών να σεβαστούν με απόλυτη ιερότητα τις σχετικές οδηγίες των κυβερνητικών αρχών της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η Εγκύκλιος περιλαμβάνει οδηγίες προς κληρικούς και πιστούς για λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή της διάδοσης του ιού, όπως η αποφυγή του ασπασμού του χεριού του ιερέως και ο περιορισμός του αριθμού των μετεχόντων σε Μυστήρια και κηδείες.

Όσον αφορά στις Ακολουθίες Μεγάλης Εβδομάδας, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επιφυλάσσεται να εκδώσει νεότερη, συγκεκριμένη οδηγία, αξιολογώντας τα δεδομένα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος επισημαίνει στο μήνυμά του ότι «όταν παραθεωρούμε τους κινδύνους που προκύπτουν από μία τέτοια επιδημική ασθένεια για τη δημόσια υγεία είτε με την αδιαφορία μας είτε βασιζόμενοι στο όνομα οποιασδήποτε θρησκευτικής πεποιθήσεως αμαρτάνουμε θανάσιμα». «Ο Θεός δεν δοκιμάζεται και δεν εμπαίζεται» συμπληρώνει και απευθύνει παράκληση στον κλήρο και στον λαό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφενός μεν χωρίς φόβο και πανικό, αφετέρου δε με ανευθυνότητα και εκκλησιαστική σοβαρότητα».

Ακολουθεί ολόκληρη η Εγκύκλιος:

Τιμιώτατοι Αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

            Δεδομένης της παγκοσμίου ανησυχίας, του φόβου και του πανικού που επικρατεί σε όλη την ανθρωπότητα εξ αιτίας του ιού Covid-19 (κορωνοϊού) αλλά και των κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν στην Αυστραλία πρόσφατα, λαμβάνοντας δε υπ᾽ όψιν και το εμπνευσμένο Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου περί του θέματος καθώς και τις οδηγίες της Αυστραλιανής Πολιτείας, σας προτρέπω πατρικώς να εναρμονιστείτε με τις παρακάτω οδηγίες:

           

            Επειδή πολλοί από τους χριστιανούς μας ρωτούν για το εάν ο ιός μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία, διαβεβαιώ απεύθυνα κάθε πιστό ότι μέχρι τώρα στην ιστορία της Εκκλησίας μας ουδέποτε είχαμε κάποιο κρούσμα μεταδόσεως επιδημικής ασθενείας διά της Θείας Μεταλήψεως.

            Ωστόσο, ἡ Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας κατανοεί τους δισταγμούς και τις ανασφάλειες κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι αποφεύγουν να λάβουν τη Θεία Κοινωνία φοβούμενοι την δι᾽ αυτής μετάδοση του ιού. Όσοι απέχουν από την Θεία Κοινωνία για το διάστημα αυτό της κρίσεως, σίγουρα δεν είναι αδιάφοροι ή πολέμιοι της πίστεως και της Εκκλησίας. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία τους και δεν επιθυμούμε σε καμμία περίπτωση να γεμίσουν με ενοχές την συνείδησή τους. Εξάλλου, η πνευματική ζωή είναι ελεύθερη και άνετη, οδηγεί δε στην εσωτερική χαρά και στην ειρήνη της ψυχής, μόνο όταν απέχει από ψυχαναγκαστικές και πιεστικές καταστάσεις.

            Αυτό που αξίζει, όμως, να σημειωθεί είναι ότι η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται από την φυσική επικοινωνία και επαφή, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Επομένως, όταν κάποιος βρεθεί στην Εκκλησία, ακόμη και αν δεν λάβει τη Θεία Μετάληψη, κινδυνεύει σοβαρά να μολυνθεί ο ίδιος και παράλληλα να μεταδώσει τον ιό στο συγγενικό του περιβάλλον και σε άλλους συνανθρώπους του.

            Για το λόγο αυτό προτρέπουμε τούς πιστούς μας, κατά το κρίσιμο αυτό διάστημα, να μην μετέχουν σε καμμία εκδήλωση η οποία συγκεντρώνει πολύ κόσμο συμπεριλαμβανομένου και του εκκλησιασμού. Το μέτρο αυτό εξασφαλίζει ασφάλεια και προστασία για όλη την κοινωνία. Η συγκεκριμένη οδηγία απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, αλλά κυρίως στις ευπαθείς ομάδες των πιστών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του εκκλησιάσματός μας.

            Απευθυνόμενος στους ιερείς και στα Συμβούλια των μεγάλων ενοριών πού συγκεντρώνουν περισσότερους από 500 πιστούς κατά τις Ιερές Ακολουθίες, τούς προτρέπω να μην διστάσουν να κλείσουν τούς Ναούς τους. Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής δεν θα υπάρχει καμμία δυσαρέσκεια ή επιτίμηση. Αυτή είναι η οδηγία της Αυστραλιανής Κυβερνήσεως και παρακαλώ τούς Θεοφιλεστάτους Επισκόπους και τούς ιερείς να την σεβαστούν με απόλυτη ιερότητα.

            Μεταξύ των άλλων παρακαλώ τους κληρικούς μας να μη δίδουν το χέρι τους να το ασπάζονται οι πιστοί ακόμη και όταν μοιράζουν το αντίδωρο. Αν κάποιος φορέας του ιού ασπαστεί το χέρι του ιερέως και μετά ακολουθήσουν άλλοι πιστοί που θα κάνουν το ίδιο, τότε το χέρι αυτό θα γίνει εστία μολύνσεως και μεταδόσεως του ιού και αντί για ευλογία θα προσφέρει θλίψη και στεναχωρία. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο στην προστασία του ιερέως αλλά περισσότερο στην προστασία των πιστών. Επί του θέματος, λάβαμε τις συμβουλές ειδικών ιατρών οι οποίοι μάς προέτρεψαν να μην αφήνουμε το αντίδωρο στο παγκάρι για να το λαμβάνει ο καθένας από μόνος του. Τα πολλά χέρια που θα πιάσουν το αντίδωρο δεν διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής. Γι᾽ αυτό κατά τούς ειδικούς, επειδή περισσότερο ασφαλές είναι να δίδεται το αντίδωρο από ένα πρόσωπο, παρακαλούμε τους ιερείς να αναλάβουν την ευθύνη αυτή αλλά, όπως ήδη διευκρινίστηκε, δίχως τον ασπασμό του χεριού.

            Μέσα στο ίδιο πνεύμα προτρέπω και παρακαλώ τους πιστούς να περιοριστεί ό αριθμός των μετεχόντων σε Μυστήρια και κηδείες. Όλες οι τελετές να γίνονται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον. Όσον αφορά δε στις Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, θα εκδοθεί συγκεκριμένη οδηγία μερικές ημέρες πριν, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε τότε.

            Παράλληλα ενημερώνω το πλήρωμα της Εκκλησίας μας ότι, από σήμερα μέχρι και την 3η Απριλίου, τα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τόσο στο Σύδνεϋ όσο και στις κατά τόπους Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες θα λειτουργούν από τις 10.00 π.μ. έως και τις 12.00 μ.μ., προκειμένου να παρέχονται μόνο οι απαραίτητες διευκολύνσεις των πιστών. Επίσης, τα μαθήματα της Θεολογικής μας Σχολής του Αγίου Ανδρέου θα γίνονται μέχρι τότε διαδικτυακά. Οι φοιτητές μας ενθαρρύνθηκαν να επιστρέψουν στις οικίες τους.

            Αγαπητά μου παιδιά εν Χριστώ,

            Όταν παραθεωρούμε τούς κινδύνους πού προκύπτουν από μία τέτοια επιδημική ασθένεια για τη δημόσια υγεία είτε με την αδιαφορία μας είτε βασιζόμενοι στο όνομα οποιασδήποτε θρησκευτικής πεποιθήσεως αμαρτάνουμε θανάσιμα. Ο Θεός δεν δοκιμάζεται και δεν εμπαίζεται. Γι᾽ αυτό παρακαλώ θερμώς τον ευαγή κλήρο και το φιλόχριστο λαό μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφενός μεν χωρίς φόβο και πανικό, αφετέρου δε με ανευθυνότητα και εκκλησιαστική σοβαρότητα.

            Μέσα στο ίδιο πνεύμα ευθύνης και αγάπης προς το ποίμνιό μας, παρακαλώ να μη συγκρίνετε καταστάσεις και μέτρα άλλων κατά τόπους Μητροπόλεων με την τοπική μας Εκκλησία. Στην Ευρώπη για παράδειγμα 3 Μητροπόλεις επίσημα ανέστειλαν την λειτουργία των Ιερών Ναών τους. Το μέτρο αυτό όμως προήλθε ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων και των μέτρων της Πολιτείας πού δεν αφορούσαν μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στους ναούς των άλλων χριστιανικών δογμάτων και θρησκειών. Προτρέπω τον κλήρο και τον φιλόχριστο λαό μας να έχουν εμπιστοσύνη στις κρατικές Αρχές και στην τοπική μας Εκκλησία, της οποίας η άποψη εκφράζεται διά του Αρχιεπισκόπου και διά του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

            Ἡ συμβουλή των επιστημόνων είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Αυστραλία να καταστείλει την ραγδαία εξέλιξη του κορωνοϊού εάν δράσουμε άμεσα και σύντομα. Επευλογούμε πατρικώς όλους όσοι εργάζονται εντατικά για την ανακάλυψη της θεραπείας ή φροντίζουν αυτούς που έχουν διαγνωσθεί με τον ιό, ενώ εκφράζουμε εγκάρδια ευχαριστία και σε όλους όσοι ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, που προσβλέπουν στο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

            Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θα εντείνουμε τις προσευχές μας προς το Θεό και σύντομα η δοκιμασία αυτή, που ταλανίζει τον πλανήτη μας, θα αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Παρακαλώ τον πιστό λαό μας να είναι σίγουρος ότι σε συνεργασία με τούς Θεοφιλεστάτους Επισκόπους μας, τούς κληρικούς και τις αρχές του τόπου παρακολουθούμε εντατικά τις εξελίξεις και για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

            Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους σας για την κατανόηση και την καλή συνεργασία, ευχόμενος καλό το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, 16:41