Η Τουρκία και η Ε.Ε συμφώνησαν στους όρους της επαναπροώθησης και της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες, καθώς και για την διαδικασία κατάργησης της θεώρησης των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν στην Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, η συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες θα υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής και αποφάσισε να την θέσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου προγραμματίζεται να συζητηθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής με την Ε.Ε αποτελούσε προϋπόθεση για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης. Η Ε.Ε θα εισαγάγει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος για την απόκτηση θεώρησης εισόδου.

Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων. Η Τουρκία με την σειρά της θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην έκδοση των οποίων προχωρούν κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι μετανάστες θα διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους.

Μετά από τρία χρόνια οι Τούρκοι υπήκοοι θα εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση να λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου για να ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης