Πολλά ακούστηκαν και ακόμη περισσότερα γράφτηκαν για την περίφημη θηριώδη ρωσική οχηματοπομπή η οποία εδώ και δύο ημέρες κινείται προς το Κίεβο.

Τελικά, τα χαράματα της Τετάρτης, και παρά το μπαράζ εκτιμήσεων και σχολίων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η κεφαλή της φάλαγγας βρισκόταν 17 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Κιέβου, στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, όπως επισημαίνει στην πρωτοσέλιδη αρθρογραφία του ο βρετανικός Guardian.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φάλαγγα αποτελείται από άρματα μάχης, αυτοκινούμενο πυροβολικό, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα και εφόδια. Επίσης, εκατοντάδες οχήματα μεταφέρουν 15.000 άνδρες του πεζικού.

Η φάλαγγα ακινητοποιήθηκε πολλές φορές στους δασικούς δρόμους λόγω προβλημάτων στον ανεφοδιασμό, στους αγρούς και στα ξέφωτα ένθεν κακείθεν του δρόμου άρματα μάχης εκτός φάλαγγας εξασφάλιζαν τα κινούμενα οχήματα (αποδεικνύεται από τα ίχνη που άφησαν πάνω στο χιόνι), ενώ καπνοί εντοπίζονταν εμπρός και πίσω από τη φάλαγγα, δείγμα ότι δυνάμεις των Ρώσων εμπλέκονταν διαρκώς σε τοπικές μάχες εμπροσθοφυλακής και οπισθοφυλακής.

Ο Guardian συμπεραίνει πως το γεγονός ότι η φάλαγγα δεν επλήγη σημαίνει πως η Ουκρανία δεν έχει πλέον στη διάθεσή της αεροσκάφη ικανά να εκτελέσουν μια τέτοια επιχείρηση υπό κανονικές συνθήκες λόγω και του μήκους της οχηματοπομπής, που προσέφερε την ευκαιρία για πολλαπλά πλήγματα. Επίσης, ο Guardian εξηγεί πως οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να μεταφέρουν ούτε drone (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για να κτυπήσουν τη φάλαγγα είτε διότι δεν διαθέτουν σε εφεδρεία είτε διότι τα μη επανδρωμένα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτή τη ζώνη πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας, δηλαδή, το Κίεβο αναμένει κατά τη διάρκεια της Τετάρτης την εκδήλωση της τελικής προσπάθειας των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη, εκτός αν το σχέδιο του ρωσικού επιτελείου είναι να πολιορκήσει επί μακρόν την πρωτεύουσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Το γαλλικό δίκτυο France 24 μετέδωσε ζωντανά νωρίς το πρωί της Τετάρτης ότι οι κάτοικοι του Κιέβου που δεν έχουν καταφέρει να απομακρυνθούν, είτε αποφάσισαν να παραμείνουν, έχουν σκάψει ορύγματα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης