«Η ανάπτυξη δεν επηρέασε θετικά τον φτωχό πληθυσμό»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013, 12:25
«Η ανάπτυξη δεν επηρέασε θετικά τον φτωχό πληθυσμό»
Οι «αναπτυξιακοί στόχοι» του ΟΗΕ για τη χιλιετία έχουν βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, αλλά την πρόοδο αυτή δεν μοιράζονται οι κάτοικοι των πολύ φτωχών περιοχών, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι στόχοι του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας προωθούν την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση, ενώ ενισχύουν την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και τις υπηρεσίες υγείας, και περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 2000, όταν συμφωνήθηκαν από τα μέλη του ΟΗΕ.

Η χρηματική βοήθεια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 13% πέφτοντας στα 26 δισεκατομμύρια τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που καταγράφει την πρόοδο ως προς τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ για τη χιλιετία έως το 2015, οπότε εκπνέει η προθεσμία.

Η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 4% που παρατηρήθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έλαβαν συνολικά 126 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας όπου υπολείπονται οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι η παιδική πρόνοια.

Το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας μειώνεται στις πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις φτωχότερες περιοχές της Νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής αναλογεί σήμερα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας: το 83% από τα 6,9 εκατομμύρια θανάτους παιδιών σημειώθηκε σε αυτές τις δύο περιοχές το 2011.

«Η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις ανισότητες, οι οποίες συχνά είναι εμπόδιο περαιτέρω βελτίωσης» δήλωσε ο Γου Χονγκμπό, ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σε μειονεκτική θέση βρίσκονται και οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών. Μόνο περίπου οι μισές μητέρες σε αγροτικές περιοχές έχουν πρόσβαση σε βοήθεια από υγειονομικούς υπαλλήλους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με το 84% γυναικών σε πόλεις που βρίσκονται στις ανεπτυγμένες χώρες, προκύπτει από την έκθεση.

Οι στόχοι του προγράμματος του ΟΗΕ για τη χιλιετία για τη ραγδαία μείωση της ακραίας φτώχειας, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές έχουν επιτευχθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην καταπολέμηση της ελονοσίας και της φυματίωσης, στον περιορισμό του λιμού και στην εξάλειψη των εμπορικών φραγμών.

Η έκθεση επισημαίνει την αναγκαιότητα να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη φροντίδα παιδιού και μητέρας, τον ιό HIV, την υγιεινή και την εκπαίδευση, ενώ προειδοποιεί ότι δεν εκπληρούνται οι στόχοι που αφορούν στο περιβάλλον.

«Τα δάση εξακολουθούν να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό» τονίζει η έκθεση και προσθέτει ότι οι φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη χρειάζονται τα δάση για την τροφή τους, τα καύσιμα και τα φάρμακά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013, 13:07