Η Αργεντινή ζήτησε από Ρωσία-Κίνα τη σύλληψη και την έκδοση του Ιρανού πρώην ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 08:57
Η Αργεντινή ζήτησε από Ρωσία-Κίνα τη σύλληψη και την έκδοση του Ιρανού πρώην ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί
Τη σύλληψη του πρώην ΥΠΕΞ του Ιράν Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί ζήτησε η Αργεντινή από τις Αρχές της Ρωσίας. Παράλληλα, ζήτησε μετά τη σύλληψη να εκδοθεί προκειμένου να δικαστεί για την επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου AMIA στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Παρόμοιο αίτημα επιδόθηκε στις Αρχές της Κίνας, όπου ο Βελαγιατί αναμένεται να αφιχθεί μαζί με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σήμερα.

Ο Βελαγιατί ήταν ΥΠΕΞ του Ιράν όταν διαπράχθηκε η επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άιρες, τη 18η Ιουλίου 1994, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 300. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αργεντινή, τη χώρα όπου ζει η μεγαλύτερη ισραηλιτική κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Μαζί με αρκετούς ακόμη φερόμενους ως εγκεφάλους της ενέργειας αυτής, ο Βελαγιατί κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη της Αργεντινής ότι ήταν «ηθικός αυτουργός» της επίθεσης.

Την Πέμπτη βρισκόταν μαζί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη Ρωσία. Ο Βελαγιατί είναι σήμερα ειδικός σύμβουλος της ιρανικής προεδρίας.

«Η Αργεντινή αναμένει μια απάντηση από τις ρωσικές Αρχές, διατυπωμένη στο πλαίσιο της συμφωνίας έκδοσης των δύο χωρών» ανέφερε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής σε ανακοίνωσή του.

Αντίθετα με άλλους κατηγορουμένους, σε βάρος του Βελαγιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και το αίτημα σύλληψης και έκδοσής του δεν μπορεί παρά να υποβάλλεται παρά μόνο όταν επισκέπτεται χώρες με τις οποίες το Μπουένος Άιρες έχει συνάψει διμερώς συμφωνίες έκδοσης.

Το 2011, η επίσκεψη στη Βολιβία του τότε υπουργού Άμυνας του Ιράν, του Αχμάντ Βιχιντί, παραλίγο να προκαλέσει διπλωματική κρίση με την Αργεντινή, που αξίωνε τη σύλληψη και την έκδοσή του. Η Λα Πας εν τέλει αναγκάστηκε να συντομεύσει την επίσκεψη του Ιρανού τότε υπουργού και να ζητήσει συγγνώμη από το Μπουένος Άιρες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 08:57