Η ΕΕ κατά της θανατικής καταδίκης στο Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010, 08:20
Η ΕΕ κατά της θανατικής καταδίκης στο Ιράν
Θέση στο θέμα των εκτελέσεων στο Ιράν παίρνει η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, η οποία κάλεσε τη χώρα να μην εκτελέσει δύο ανθρώπους που καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών.

Η έκκληση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά τη θανάτωση δι' απαγχονισμού πέντε Κούρδων αυτονομιστών, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, που κρίθηκαν ένοχοι για βομβιστικές επιθέσεις σε κυβερνητικά γραφεία κι έναν αγωγό αερίου ο οποίος καταλήγει στο έδαφος της Τουρκίας. Η Άστον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει με έντονο τρόπο» τις εκτελέσεις της Κυριακής.

Η Άστον κάλεσε την Τεχεράνη να εξετάσει την μετατροπή των ποινών για τους καταδικασθέντες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «μοχαρέμπ» δηλαδή εχθροί του Θεού, έγκλημα που επισύρει την εσχάτη των ποινών βάσει της εκδοχής του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζεται στο Ιράν.

Η Ζεϊνάμπ Τζαλαλιάν και ο Χοσεΐν Χεζρί βρίσκονται στη φυλακή και αναμένουν την εκτέλεσή τους. Οι απαγχονισμοί της Κυριακής αύξησαν σε τουλάχιστον 61 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν απαγχονιστεί στο Ιράν μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιευμένες σε ΜΜΕ. Το 2009 είχαν απαγχονιστεί τουλάχιστον 270 άνθρωποι στη χώρα.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010, 09:09