Οι Φιλιππίνες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 09:06
Οι Φιλιππίνες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ

Λίγες ώρες μετά τη βαλλιστική επίθεση που εξαπέλυσε το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης προς τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, οι Φιλιππίνες ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, όπως μετέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Το επίπεδο συναγερμού σε όλο το Ιράκ έχει φτάσει στο επίπεδο 4, κάτι που σημαίνει αναγκαστικές απομακρύνσεις» δήλωσε ο Εντουάρντο Μένες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι 1.600 Φιλιππινέζοι εργάζονται στο Ιράκ, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι υπόλοιποι σε αμερικανικές και άλλες ξένες εγκαταστάσεις στη Βαγδάτη και στην Αρμπίλ.

Πλοίο του λιμενικού των Φιλιππίνων, το οποίο η χώρα μόλις αγόρασε από τη Γαλλία και κατευθυνόταν προς τις Φιλιππίνες, έλαβε εντολή να πλεύσει στο Ομάν και το Ντουμπάι για να βοηθήσει τους Φιλιππινέζους που ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις χώρες αυτές.

«Οι Φιλιππινέζοι που εργάζονται στο εξωτερικό θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερα λιμάνια, απ' όπου θα μπορέσουν να απομακρυνθούν με αεροπλάνα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν» επεσήμανε το λιμενικό σε ανακοίνωσή του.

Οι Φιλιππινέζοι που βρίσκονται στο Ιράκ καλούνται να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας τους στη Βαγδάτη, αν χρειάζονται βοήθεια για να λάβουν άδεια εξόδου από τη χώρα.

«Αν δεν έχετε εργοδότες και είστε θύματα διακινητών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ή ελάτε στην πρεσβεία, ώστε να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε» δήλωσε ο Φιλιππινέζος επιτετραμμένος Γιομάρ Σάντι.

«Αν θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας και δεν σας το επιτρέπουν οι εργοδότες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα μιλήσουμε με τους εργοδότες σας» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενσάνα, επικεφαλής της νεοσυσταθείσας επιτροπής που εποπτεύει των απομακρύνσεων, είχε επισημάνει την Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει αεροσκάφη για τους Φιλιππινέζους που βρίσκονται στο Ιράκ και στο Ιράν και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να πάνε σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι ζουν στη Μέση Ανατολή ως οικιακοί βοηθοί, εργάτες στην οικοδομή, νοσηλευτές και μηχανικοί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 09:14