Η Γαλλία επέστρεψε στη Ρωσία την προκαταβολή για τα ελικοπτεροφόρα Μιστράλ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015, 08:15
Η Γαλλία επέστρεψε στη Ρωσία την προκαταβολή για τα ελικοπτεροφόρα Μιστράλ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέληξαν σε μια συμφωνία βάσει της οποίας δεν θα παραδοθούν στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό τα δύο ελικοπτεροφόρα πλοία μεταφορών και διοίκησης (bâtiments de projection et de commandement, BPC) τύπου Μιστράλ, αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης και συνδέει την απόφαση αυτή του Παρισιού με την κρίση στην Ουκρανία.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν το απόγευμα και «επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη λύση της σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί το 2011 για την παράδοση των δύο πλοίων (...) τύπου Μιστράλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η Ρωσία, προστίθεται, θα λάβει «το πλήρες ποσό που είχε προκαταβληθεί στο πλαίσιο της σύμβασης» αυτής.

Από την πλευρά της, η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι το ζήτημα των Μιστράλ «διευθετήθηκε πλήρως», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Η Γαλλία έχει ήδη επιστρέψει στη Ρωσία τα χρήματα που είχε δώσει στο πλαίσιο της σύμβασης για την αγορά των δύο ελικοπτεροφόρων, διευκρίνισε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

«Η Γαλλία έχει ήδη μεταβιβάσει τα ποσά αυτά και, μετά την επιστροφή του εξοπλισμού, θα έχει στην κυριότητα και τη διάθεσή της τα δύο πλοία. Η Μόσχα θεωρεί ότι το ζήτημα των Μιστράλ διευθετήθηκε πλήρως», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, που προφανώς αναφέρεται στον εκπαιδευτικό εξοπλισμό που είχε σταλεί στη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015, 08:17