Η Γαλλία πήρε το «πράσινο φως» για επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 09:22
Η Γαλλία πήρε το «πράσινο φως» για επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τον τερματισμό της βίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Προηγήθηκε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» στις γαλλικές δυνάμεις να κάνουν χρήση βίας για την προστασία των αμάχων. Με την ίδια απόφαση επιβάλλεται εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα και καλούνται τα Ηνωμένη Έθνη να ετοιμαστούν για μια πιθανή ειρηνευτική αποστολή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπαγκουί.

Με την ομόφωνη αυτή απόφασή του, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να δώσει εντολή για την διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή τον Μάρτιο του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους αντάρτες Σελεκά.

Κατά τον Ολάντ, η επέμβαση των γαλλικών στρατευμάτων «θα είναι γρήγορη και δεν θα διαρκέσει πολύ». «Λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης, αποφάσισα να ενεργήσουμε άμεσα, δηλαδή από απόψε, σε συνεργασία με τους Αφρικανούς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», ανακοίνωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν έχει κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο να σώσει ανθρώπινες ζωές».

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (650 μέχρι σήμερα) θα διπλασιαστεί εντός των προσεχών ημερών ή και ωρών. Την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανταλλαγές πυρών που ξέσπασαν πριν από την αυγή στο Μπαγκουί.

Οι ανταλλαγές πυρών με αυτόματα και βαρέα όπλα ξέσπασαν πριν από την αυγή σήμερα σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Τα πυρά ξεκίνησαν από την ζώνη της συνοικίας "ΠΚ12", στο βόρειο τμήμα της πόλης και στην συνέχεια εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες, κυρίως κοντά στο κέντρο.

Οι ανταλλαγές πυροβολισμών μειώθηκαν καθώς περνούσαν οι ώρες, αλλά ακόμη και στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) σποραδικά πυρά ακούγονταν ακόμη σε ορισμένες συνοικίες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 09:40