Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες για τη συνεργασία ανάμεσα στο γερμανικό Πρακτορείο Ξένης Αντικατασκοπείας (BND), τη CIA και τις στρατιωτικές δικτατορίες σε Ελλάδα και Χιλή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του ’70.

Ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Jan Korte έχει υποβάλει από τα τέλη του περασμένου χρόνου 68 ερωτήσεις προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, λόγω των ασαφών απαντήσεων που του δόθηκαν, υπέβαλε επίσημα παράπονα για την άρνηση συνεργασίας από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι απαντήσεις που δόθηκαν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν προσβολή και οπωσδήποτε αυτό δεν αποτελεί την πρέπουσα συμπεριφορά προς το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Κόρτε στην DW.

Το γερμανικό Υπ. Εξωτερικών παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση του τότε καγκελαρίου Βίλι Μπραντ γνώριζε εκ των προτέρων για τα σχέδια κατάληψης της εξουσίας έπειτα από πραξικόπημα των στρατιωτικών με επικεφαλής τον στρατηγό Πινοσέτ τον Σεπτέμβριο του 1973, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις για τη συνεργασία ανάμεσα στη CIΑ (που δραστήρια υποστήριξε το πραξικόπημα του Πινοσέτ) και του BND, επικαλούμενο «για το καλό του κράτους» ως κύριο επιχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Μνημείο για τα θύματα του πραξικοπήματος στη Χιλή)

«Εκείνο που θα πρέπει να συμπεράνουμε είναι πως η στενή συνεργασία ανάμεσα στο BND και τη CIA στα πραξικοπήματα νομιμοποιούσε την κοινή αντικομμουνιστική πολιτική» είπε ο Κόρτε.

Παρόμοιες ήταν οι απαντήσεις που πήρε ο Κόρτε για τη στενή συνεργασία του BND με την ΚΥΠ της ελληνικής χούντας (1967-1974). Αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση το BND αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τα στοιχεία που διέθετε και για αυτήν την υπόθεση.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της DW, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει έγγραφα της αντικατασκοπείας πριν περάσουν 60 χρόνια, αλλά ο Κόρτε κι άλλοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η απόκρυψη δεν ωφελεί τη διαφάνεια στις σχέσεις με τις άλλες χώρες.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης