Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρέμβασή του σήμερα το πρωί στη Βουλή της Ρώμης.

Σε ό,τι αφορά στα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την πρόσφατη υπογραφή των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων», ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στη συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας-μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο -και όχι μόνο λόγω του ότι η Άγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ιταλία συνεχίζει, φυσικά, να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου- και ως συνέπεια των δύο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες. Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες-μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

«Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μη μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας» προσέθεσε ο κ. Κόντε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης