Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ενέκρινε έκθεση για την ασφαλή χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, γνωστά και ως “drones”. Οι νέοι κανόνες δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστά και ως drones, στην Ευρώπη αλλά και στην αποφυγή κανόνων που αποτρέπουν τις επενδύσεις. Η εισηγήτρια Jacqueline Foster, μας μιλάει στο βίντεο για την ταχύτατη ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα αλλά και για ζητήματα κατάρτισης και προστασία της ιδιωτικότητας που προκύπτουν.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ και 31 κατά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία 15 χρόνια, από πλευράς εμπορίου, είναι η τεράστια αύξηση του κλάδου… Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν καλλιέργειες, για ανθρωπιστικές καταστροφές, πυρκαγιές δασών και σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και στον κινηματογράφο”, μας είπε η εισηγήτρια του ΕΚ Jacqueline Foster (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βρετανία). “Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν κατάλληλες σχολές για την εκμάθηση της λειτουργίας τους”, πρόσθεσε. Επίσης, υπενθύμισε ότι για το ζήτημα της προστασίας του ιδωτικότητας, έχουμε ήδη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. “Δεν βλέπω κανένα λόγο για πρόσθετους κανόνες”, είπε.

“Το κλειδί εδώ είναι στον ίδιο τον τίτλο, να διασφαλίσουμε την ασφαλή χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δεν θέλουμε να δέσουμε τα χέρια των ρυθμιστικών αρχών και να είμαστε πολύ περιοριστικοί. Θέλουμε να παρέχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορούν να λειτουργήσουν”, δήλωσε μετά την ψηφοφορία, στην επιτροπή, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι ευρωβουλευτές, είπαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρέπει να μπορούν να ανιχνεύσουν άλλα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το ίδιο εναέριο χώρο, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ζώνες όπου απαγορεύονται οι πτήσεις όπως αεροδρόμια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πυρηνικά και χημικά εργοστάσια αλλά και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, δήλωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Πληροφορίες από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , ΕuroparlTV

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης