Η Ουάσινγκτον τοποθετεί εκ νέου πρέσβη στη Λα Πας μετά από δέκα χρόνια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 22:36
Η Ουάσινγκτον τοποθετεί εκ νέου πρέσβη στη Λα Πας μετά από δέκα χρόνια

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τοποθετήσουν εκ νέου, μετά από παραπάνω από δέκα χρόνια, πρέσβη στη Βολιβία για την αποκατάσταση μιας «κανονικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ντέβιντ Χέιλ.

Η κίνηση τονίζει τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Ουάσινγκτον – Λα Πας μετά την παραίτηση του τέως προέδρου Έβο Μοράλες και την ανάληψη καθηκόντων από τη μεταβατική συντηρητική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ διατηρούσαν χαμηλόβαθμο διπλωμάτη στη νοτιοαμερικανική χώρα από τότε που ο σοσιαλιστής Μοράλες διέταξε το 2008 τον πρώην πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ να φύγει από τη χώρα, κατηγορώντας τον για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία, αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και, έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων, η στάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και η πίεση του στρατού εξανάγκασε τον πρώτο αυτόχθονα που εξελέγη στην προεδρία στην ιστορία της χώρας των Άνδεων να παραιτηθεί και να την εγκαταλείψει. Ο Μοράλες καταγγέλλει ότι ανετράπη με πραξικόπημα που ενορχήστρωσαν οι ΗΠΑ. Η πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος και σχημάτισε κυβέρνηση αποτελούμενη κυρίως από στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Ο Χέιλ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, καλωσόρισε την νέα ευκαιρία «ενδυνάμωσης των σχέσεων και της αμοιβαίας κατανόησης».

«Ως επόμενο βήμα, οι ΗΠΑ θα στείλουν ξανά ένα πρέσβη στην Λα Πας για να συνεχίσει αυτές τις συζητήσεις και να αποκατασταθεί μια κανονική σχέση μεταξύ των λαών μας», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Άνιες επιδιώκει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες, κρατώντας αποστάσεις από παλιούς συμμάχους όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα και αναζωπυρώνοντας τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές τον Μάιο, με το σοσιαλιστικό κόμμα του Μοράλες να διεκδικεί την εξουσία χωρίς εκείνον για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη Βολιβία και τον βολιβιανό λαό καθώς εργάζεται προς ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στις 3 Μαΐου», είπε ο Χέιλ. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για την οικοδόμηση των θεμελίων για μια σταθερή, ασφαλής, ευημερούσα και δημοκρατική Βολιβία».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 00:29