Η στήριξη για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών στη Βρετανία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Reuters/Ipsos MORI» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εμφανίζει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς να υφίστανται σημαντικές απώλειες, καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε τηλεφωνικώς σε δείγμα 1.162 ενηλίκων σε ολόκληρη τη Βρετανία, κατά το διάστημα 21 με 24 Ιανουαρίου, έδειξε ότι η στήριξη προς τους Εργατικούς αυξήθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κι έφθασε στο 43%, ενώ για τους Τόρις μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες κι έπεσε στο 33%, επίπεδο το οποίο είναι και το χαμηλότερο από τον περασμένο Μάιο που ανέλαβαν την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δημοτικότητα της κυβέρνησης και των ηγετών της έχει μειωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο» λέει η Έλεν Κλίρι του «Ipsos MORI», η οποία πρόσθεσε ότι το ποσοστό αποδοχής του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον – ηγέτη των Συντηρητικών – βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, οπότε και ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο ημέρες νωρίτερα έδειξαν ακόμη και ύφεση 0,5% της βρετανικής οικονομίας κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2010, κλωνίζοντας έτσι την πίστη των ψηφοφόρων απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 53% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 24% που θεωρεί ότι θα βελτιωθεί. Ωστόσο, η λαϊκή δυσαρέσκεια, εξαιτίας των περικοπών θέσεων εργασίας και υπηρεσιών, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας και να δυσχεράνει εκ νέου τη θέση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψηφοφόροι στην ουσία είχαν εξοργιστεί με την απόφαση του κόμματος να ανακαλέσει την προεκλογική του δέσμευση να αντιταχθεί στην αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης