Ένα πράγμα στην Κίνα που ακόμη και οι πιο πλούσιοι δεν μπορούν να αποκτήσουν είναι η εκπαίδευση ανάλογη αυτής που παρέχουν τα πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι πλούσιοι Κινέζοι σήμερα -όσοι διαθέτουν καθαρή αξία άνω των των 10 εκατ. γουάν (1,6 εκατ. δολάρια)- στέλνουν τα παιδιά τους σε λύκεια και κολλέγια του εξωτερικού ή τουλάχιστον αυτό σχεδιάζουν να κάνουν.

Έρευνα της Huron Report, η οποία παρακολουθεί τις καταναλωτικές συνήθειες των εύπορων Κινέζων, διαπίστωσε ότι το 80% των πλουσίων σχεδιάζουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αυτό συγκρίνεται με ποσοστό κάτω του 10% για τους πλούσιους Γερμανούς και χαμηλότερο από 1% για τους πλούσιους Ιάπωνες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Κινέζους μαθητές γυμνασίου, η Βρετανία αποτελεί την κορυφαία επιλογή. Για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία. Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς επίσης τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ενώ πολλοί νέοι που προέρχονται από την ελίτ της Κίνας γίνονται ευγενείς, αφοσιωμένοι φοιτητές στο εξωτερικό, με φιλοδοξίες να γίνουν μηχανικοί ή οικολόγοι ή να αποκτήσουν άλλες δεξιότητες που έχει ανάγκη η χώρα τους, ορισμένα ταραχοποιά στοιχεία φτιάχνουν πρωτοσέλιδα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Yichun Xu, 21χρονος πρώην φοιτητής του κολλεγίου South Puget Sound Community College της Ουάσιγκτον απελάθηκε πίσω στην Κίνα αφού κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από απρόσεκτη οδήγηση. Το 2012, είχε αγοράσει μια Mercedes-Benz C300 με μετρητά και αποφάσισε να οδηγήσει με 110 Km την ώρα στα στενά κατοικημένης περιοχής του Des Moines στην Αϊόβα. Το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με άλλο όχημα, σκοτώνοντας τον οδηγό και τραυματίζοντας τρεις επιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό ξεσήκωσε οργισμένα πλήθη στην Κίνα καθώς οι γονείς του Xuπλήρωσαν εγγύηση 2 εκατ. δολαρίων με επιταγή («Σπάνια καταβάλλεται εγγύηση τέτοιου ύψους», είπε ένας έκπληκτος εισαγγελέας στους Seattle Times.) Στην ιστοσελίδα Weibo, microbloggers της Κίνας επέκριναν τις απερίσκεπτες συμπεριφορές και το «αλάθητο» των βαθύπλουτων: «Κοιτάξτε πόσα μπορεί να κάνει η οικογένεια σου για σένα. Σκοτώνεις έναν Αμερικάνο και παρ’ολ’αυτά βγαίνεις με εγγύηση», ήταν το σαρκαστικό σχόλιο που έκανε εκείνη την εποχή η παρουσιάστρια Jiu Jiu.

Πηγή: capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης