Η προοπτική σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης στο γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρ φαίνεται ότι κινητοποίησε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Έτσι εξηγούν οι Γερμανοί σχολιαστές τη μεγάλη νίκη του CDU και της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Από τις πρώτες αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Ζάαρ προκύπτει ότι ο βασικότερος λόγος της θεαματικής ανόδου των Χριστιανοδημοκρατών (40,7%) ήταν η αποτροπή μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών με το κόμμα «Η Αριστερά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες, μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων προτιμούσε έναν τέτοιο συνασπισμό, ενώ το 58% είχε εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (CDU)

Αξιοποιώντας την προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν επικεντρώσει μάλιστα τον προεκλογικό αγώνα τους στο θέμα του μετεκλογικού συνασπισμού που θα συγκυβερνούσε στο κρατίδιο του Ζάαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστήριζαν, μόνο με την ψήφο υπέρ του CDU θα μπορούσε να αποτραπεί μια αριστερή διακυβέρνηση στο κρατίδιο. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν βέβαια και η ιδιαίτερα δημοφιλής πρωθυπουργός Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ας σημειωθεί ότι και το 75% των οπαδών του SPD είχε την άποψη ότι κάνει καλά τη δουλειά της.

Συνέπειες για τις γερμανικές εκλογές;

Γράφημα με τα τελικά ποσοστά των κομμάτων στο Ζάαρ

Αν το αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών (29,6%) τελικά είναι ενθαρρυντικό ή απογοητευτικό, είναι θέμα ερμηνείας.

Σε σχέση με την τοπική εκλογική αναμέτρηση του 2012 το SPD έχασε μεν ποσοστό της τάξεως του 1%, σε σύγκριση όμως με τις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων μηνών φάνηκε ανεβασμένο κατά σχεδόν 6%.

Προς το παρόν δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κάποιος τι ενδέχεται να σημαίνουν τα αποτελέσματα στο κρατίδιο του Ζάαρ για τις επερχόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Αυτό, όμως, που σίγουρα θα προβληματίσει SPD και CDU είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες με την πόλωση που προκάλεσαν γύρω από το θέμα της «αποτροπής μιας αριστερής κυβέρνησης» έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν μαζικά εκ νέου τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ο παράγων «Σουλτς» δεν έφερε την ανατροπή

Την εντυπωσιακή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος:

Το περιοδικό «Der Spiegel» συμπεραίνει ότι «η Χριστιανική Ένωση μπορεί να κερδίζει ακόμη εκλογές, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει μαγικές δυνάμεις. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μετά την ξεκάθαρη εκλογική επιτυχία στο Ζάαρ. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια δύσκολη μάχη».

«Θρίαμβος της CDU στο Ζάαρ!» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Bild», η οποία σχολιάζει: «Σαφής νίκη για τη CDU. Πλήγμα για το SPD στις εκλογές του Ζάαρ. Η νυν πρωθυπουργός Κραμπ-Καρενμπάουερ πέτυχε μεγάλη αύξηση των ποσοστών της, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες ο παράγων ”Σουλτς” δεν βοήθησε».

Περί αλλαγής κλίματος

Η απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των οπαδών του SPD στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο ΒερολίνοΗ «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι «σε μια δημοκρατία δεν μετρά ο σαματάς που κάνεις αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και για το SPD αυτό δεν ήταν τόσο ηχηρό στο Ζάαρ. Στις δημοσκοπήσεις ο ενθουσιασμός για τον Σουλτς είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που αποτυπώθηκε στις κάλπες».

Η «Neue Osnabrücker Zeitung» αναφέρει: «Αντί να επιβεβαιώσει την πολυσυζητημένη αλλαγή κλίματος που υποτίθεται ότι έχει συμπαρασύρει όλη τη Γερμανία, το Ζάαρ ψήφισε απλώς υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ηττημένοι είναι κυρίως δύο άνδρες, οι οποίοι δεν ήταν μεν υποψήφιοι, αλλά υποτίθεται ότι είχαν μαγικές δυνάμεις: ο διακηρυγμένος από το SPD μεσσίας Μάρτιν Σουλτς και ο μίνι-Σουλτς της FDP, Κρίστιαν Λίντνερ».

Στους Χριστιανοδημοκράτες επικεντρώνει το σχόλιό της η «Hannoversche Allgemeine Zeitung» σημειώνοντας: «Η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην αξιολογήσει λανθασμένα το αποτέλεσμα του Ζάαρ. Ναι, είναι μια καλή αρχή για τη CDU στην έναρξη της σούπερ εκλογικής χρονιάς. Ωστόσο, τίποτα περισσότερο».

Με την ανάγνωση αυτή συμφωνεί και η «Rheinpfalz» τονίζοντας: «Όχι, οι εκλογές αυτές δεν ήταν τεστ ούτε εν όψει των περιφερειακών εκλογών ούτε εν όψει των ομοσπονδιακών. Και αυτό διότι υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στο Ζάαρ, όπως είναι η σε όλους δημοφιλής πρωθυπουργός, η ασυνήθιστα δυνατή πολιτικά Αριστερά και οι ασυνήθιστα αδύναμοι Πράσινοι».

Η CDU δεν πρέπει να επαναπαύεται

Η δημοφιλής πρωθυπουργός του Ζάαρ Κραμπ-ΚαρενμπάουερΗ «Nürnberger Nachrichten» σχολιάζει ότι «(…) οι Σοσιαλδημοκράτες βιώνουν μεν το τέλος μιας εν μέρει σουρεαλιστικής ανοδικής πορείας λόγω Σουλτς. (…) Ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες, όμως, θα πρέπει να επαναπαύονται. Διότι ούτε στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν ούτε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (κρατίδια όπου πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στις 7 και 14 Μαΐου αντίστοιχα) η CDU δεν διαθέτει εκείνους τους δημοφιλείς πολιτικούς που να μπορούν να απειλήσουν την εκεί πρωτοκαθεδρία των Σοσιαλδημοκρατών».

Η αυστριακή «Der Standard» κάνει την εξής αποτίμηση: «Μπορεί με την εμφάνισή του στην εγχώρια πολιτική σκηνή ο Σουλτς να αναπτέρωσε τις ελπίδες του SPD (…) εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Στις δημοσκοπήσεις Χριστιανική Ένωση και SPD βρίσκονται πλέον πολύ κοντά. Ωστόσο, πρόκειται για δημοσκοπήσεις κι όχι για εκλογικά αποτελέσματα. Μεταξύ των δύο υπάρχει διαφορά, όπως κατέδειξε και το Ζάαρ».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης