Έκκληση στον αυστραλιανό λαό αλλά και στα πολιτικά κόμματα έκανε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, να στηρίξουν τον έκτακτο φόρο που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνησή της, για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και κυρίως την πολιτεία του Κουίνσλαντ και της Βικτώριας.

Χθες, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιβολή του έκτακτου φόρου, για να εξοικονομηθούν, όπως είπε, περίπου 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια, που θα χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία των κατεστραμμένων υποδομών και την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, η αντιπολίτευση τόνισε ότι τάσσεται κατά της επιβολής του νέου φόρου και θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ ο αρχηγός της, Τόνι Άμποτ, υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει λόγος επιβολής έξτρα φόρου και ότι η κυβέρνηση μπορούσε να εξοικονομήσει τα χρήματα που απαιτούνται, κάνοντας περικοπές σε άλλες δαπάνες της.

Όμως, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, στην ψήφο των οποίων στηρίζεται η Εργατική κυβέρνηση μειοψηφίας, απειλούν να καταψηφίσουν στη Βουλή την επιβολή του νέου φόρου. Οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας χαρακτηρίζουν τον ειδικό φόρο δίκαιο, αφού θα τον καταβάλουν μόνο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 αυστραλιανών δολαρίων, αλλά ορισμένοι σχολιαστές θέτουν θέμα «αξιοπιστίας» της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δεσμεύτηκε ότι ο φόρος θα είναι προσωρινός και θα διαρκέσει μόνο έναν χρόνο. Από τον φόρο εξαιρούνται εκείνοι, των οποίων οι εστίες επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Γκίλαρντ, ανακοινώνοντας τον νέο φόρο, ανέφερε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν «αποκλειστικά» για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να προβεί σε δανεισμό, για να αντιμετωπίσει το υπέρογκο έκτακτο κόστος που προέκυψε.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι, εκτός από τον φόρο, θα υπάρξουν και περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2,8 δισ. χωρίς ωστόσο να δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα προγράμματα που θα καταργηθούν. Αυτό που προκύπτει από τις δηλώσεις της, πάντως, είναι ότι τα προγράμματα που σχετίζονται με την «πράσινη πολιτική» της κυβέρνησης είναι τα πρώτα που θα πληγούν από τις επερχόμενες περικοπές. Διαπίστωση που προκάλεσε την οργή του κόμματος των Πρασίνων που στηρίζουν την Εργατική κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης