Toυ Κώστα Μπετινάκη

Η αναστάτωση από το κύμα προσφύγων συγκλονίζει την Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας διέταξε να σταματήσει η κυκλοφορία τρένων στην κύρια σιδηροδρομική γραμμή με την Κροατία, όταν επισημάνθηκαν 150 πρόσφυγες σε τρένο με κατεύθυνση την Ζυρίχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές της Κροατίας έχουν θέσει το στρατό σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες που συνωθούνται στα σύνορά της.

Την ίδια ώρα άρχισε και η κατασκευή φράκτη από αιχμηρό συρματόπλεγμα στα σύνορα και με την Κροατία.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» λέγοντας πως «την ώρα που η Γερμανία διαθέτει γυμναστήρια και στρατόπεδα για την φιλοξενία προσφύγων, άλλες χώρες με συρματοπλέγματα προσπαθούν να τους εμποδίσουν την δίοδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικές αρχές της Σλοβενίας, έδειξαν να αιφνιδιάζονται καθώς ανακάλυψαν 150 πρόσφυγες να έχουν επιβιβασθεί σε τρένο και να έχουν εισέλθει στην χώρα. Ήταν ο μεγαλύτερος ως τώρα αριθμός προσφύγων που είχαν συναντήσει να περνά στη χώρα τους, από όταν ξέσπασε η κρίση.

«Θα τους επιστρέφουμε στην Κροατία το συντομότερο δυνατόν», είπε στους δημοσιογράφους, ο Novo Mesto, αρχηγός της σλοβένικης αστυνομίας.

Οι δρόμοι που ακολουθούν οι πρόσφυγες που φθάνουν στα Βαλκάνια από τη Συρία το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και μερικοί από την Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρεςΚι όμως η Σλοβενία αποτελεί τον επόμενο σταθμό για τους χιλιάδες πρόσφυγες που κατευθύνονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και βρίσκουν αποκλεισμένα τα σύνορα της Ουγγαρίας.

Οι σλοβενικέ αρχές ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παρέχουν διευκολύνσεις διαδρόμου διόδου τράνζιτ στους πρόσφυγες, «επειδή τούτο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Miro Cerar έχει διακηρύξει από την κρατική τηλεόραση πως για τη χώρα ισχύουν οι συμφωνίες των χωρών Schengen, και δεν θα επιτραπεί σε όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ».

Στα σύνορα Σλοβενίας με την Κροατία, έχουν αρχίσει και πάλι έλεγχοι διαβατηρίων, ενώ υπάρχουν αυξημένες περιπολίες ακόμη και με ελικόπτερο.

Αλλά και ο πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar Kitarevic κάλεσε τον στρατό να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει –αν χρειαστεί- κύμα προσφύγων στα σύνορα της χώρας, που καταφθάνουν από την Σερβία.
Περίπου 11.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία τις τελευταίες 48 ώρες, διασπώντας τις αστυνομικές γραμμές, προσπαθώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την δυτική Ευρώπη.

Ως πρώτο μέτρο η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ, διέταξε να κλείσουν εφτά μεθοριακά περάσματα από την Σερβία και η κροατική αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν σ΄αυτά μετέδωσε το Reuters.

Οι πρόσφυγες άρχισαν να κατευθύνονται στην Κροατία σε μεγάλους αριθμούς, καθώς οι Ούγγροι έκλεισαν με συρματοπλέγματα και στρατό τα σύνορα με την Σερβία.

Η ακροδεξιά ουγγρική κυβέρνηση του Viktor Orban, έχει διατάξει να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν σε ουγγρικό έδαφος με δακρυγόνα, καπνογόνα σπρέι πιπεριού κι άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ταραχοποιών.

Αποτέλεσμα είναι να έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και τον γγ του ΟΗΕ να χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «απαράδεκτη».

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις οι ουγγρικές αρχές χαρακτήρισαν το σφράγισμα των συνόρων της χώρας «επιτυχές μέτρο».

Κινητοποίηση στην ΕΕ

Ο Επίτροπος για το Μεταναστευτικό της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε πως «η βία δεν βοηθά την επίλυση του προβλήματος».

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής την επόμενη Τετάρτη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Θα εξετάσουν επίσης το αίτημα της Τουρκίας να της δοθεί αυξημένη ενίσχυση για να περιθάλψει το κύμα των Σύρων προσφύγων στο έδαφός της ώσπου να τερματισθεί ο πόλεμος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την δημιουργία «ειδικών κέντρων» (“hotspots”) καταγραφής των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Η Ρωσία επιδιώκει στρατιωτικές συνομιλίες για την Συρία

Από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως εξετάζεται η πρόταση για την έναρξη στρατιωτικών συνομιλιών για την διαμάχη στην Συρία, «καθώς η Μόσχα εντείνει την εκεί παρουσία της».«Οι συνομιλίες θα έχουν στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές ένοπλες δυνάμεις» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υπάρχει συνεργασία με το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Πεντάγωνο, για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στο Κρεμλίνο για τις συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Δαμασκό, αλλά οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ρωσική στρατιωτική βοήθεια στις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. Με καθημερινές πτήσεις προς την ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις αεροπορική βάση της Λατάκιας.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι με την ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, από τη Ρωσία υπάρχει περίπτωση να κλιμακωθεί ο συνεχιζόμενος εδώ και τεσσεράμιση χρόνια εμφύλιος πόλεμος που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 240.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα.

Ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, οι δυτικές δυνάμεις αλλά και οι άλλες περιφερειακές αποκλείουν κάθε συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ, «ακόμη και εναντίον του κοινού εχθρού».

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, κατηγορεί τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις, ότι «είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος». Λέει ακόμη πως η Δύση υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα του και τώρα δείχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης