Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, από σήμερα το βράδυ το Βατικανό μένει ακέφαλο.

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ κατεβαίνει από την Αγία Έδρα και θέτει – εκ των πραγμάτων – σε κίνηση τις διαδικασίες που θα κορυφωθούν με το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χθεσινό αποχαιρετισμό του – «urbi et orbi» – στην κατάμεστη από πλήθος πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο αποχωρών Πάπας θυμήθηκε τα ήρεμα αλλά και τα ταραγμένα νερά από τα οποία πέρασε η Καθολική Εκκλησία κατά τη διάρκεια της θητείας του, εννοώντας – προφανώς – και την υπόθεση των σκανδάλων παιδεραστίας, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη βαθιά πίστη του στο μέλλον της.

Ο Ποντίφικας περνά τις τελευταίες ώρες του στο Βατικανό, αποχαιρετώντας τους καρδιναλίους, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του στη διάρκεια της 8ετούς παπικής του θητείας. Η υποδοχή των καρδιναλίων ξεκίνησε το μεσημέρι στη Σάλα Κλεμεντίνε και μεταδόθηκε ζωντανά από αρκετά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Βενέδικτος αντάλλασσε μερικά λόγια με κάθε καρδινάλιο και τον αποχαιρετούσε προσωπικά, ενώ υπογράμμισε πως θα προσφέρει «άνευ όρων υπακοή» στον επόμενο Ποντίφικα.

Το προσωπικό του αρχείο εγγράφων θα συγκεντρωθεί και στις 20.00 απόψε (ώρα Ιταλίας) η ελβετική φρουρά στην κατοικία του Πάπα θα αντικατασταθεί από την αστυνομία του Βατικανού, σηματοδοτώντας έτσι τη «χηρεία» της Αγίας Έδρας. Οι καρδινάλιοι θα συναντηθούν στις 4 Μαρτίου, για να συζητήσουν τα προβλήματα της Εκκλησίας και να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (σ.σ.: Εmeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την αποχώρησή του. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣΤ’, και δεν θα αποκαλείται με το βαφτιστικό του όνομα – που είναι Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης