Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016, 17:26
Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοί του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016.

Οι τρεις υποψήφιοι επιλέχτηκαν μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 είναι:

Ο Can Dündar

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής «Cumhuriyet Can Dündar», συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. 

Ο Can Dündar αργότερα καταδικάστηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη σε πέντε χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση για «αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών». 

Έχει επιζήσει ύστερα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και σήμερα ζει εξόριστος.

Ο Mustafa Dzhemilev

Ο Mustafa Dzhemilev, πρώην πρόεδρος της Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανός βουλευτής, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. 

Ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Κατάφερε να επιστρέψει όταν ήταν πια 45 ετών.

Σήμερα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η επιστροφή εκεί.

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar, είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γιαζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από τζιχαντιστές του Ισλαμικό Χαλιφάτου (ISIS). 

Κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από το ISIS το καλοκαίρι του 2014. 

Οι δύο τους είναι μεταξύ των χιλιάδων Γιαζίντι κοριτσιών και γυναικών, που απήχθησαν από εξτρεμιστές μαχητές του Χαλιφάτου και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. 

Η Murad, αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι.

Το βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016, 17:43