Υεμένη: Διαδήλωση στη Σαναά κατά του διεθνούς συνασπισμού

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016, 22:27
Υεμένη: Διαδήλωση στη Σαναά κατά του διεθνούς συνασπισμού
Χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα Σαναά, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες Χούδι, ζητώντας να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι επιχειρήσεις των αραβικών χωρών εναντίον των Χούδι ξεκίνησαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 26 Μαρτίου 2015. Στόχος ήταν να στηρίξουν τη «νόμιμη» κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και να εκδιώξουν από την πρωτεύουσα τους αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Τη διαδήλωση οργάνωσε το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του πρώην προέδρου και συμμάχου των ανταρτών Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι αντάρτες Χούδι οργάνωσαν και αυτοί μια άλλη διαδήλωση στα βόρεια της πρωτεύουσας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Ο ηγέτης τους, ο Άμπντελ Μάλικ αλ Χούδι απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του την Παρασκευή, με μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Έναν χρόνο μετά, διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης Ο στόχος ήταν να βοηθηθεί ο υεμενίτικος λαός. Αυτή η βοήθεια πήρε τη μορφή γενοκτονίας», είπε.

Η κατάληψη της Σαναά και άλλων περιοχών της Υεμένης από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2014 προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο Ριάντ που φοβάται ότι η σιιτική μειονότητα θα επεκτείνει την επιρροή του Ιράν. Όμως οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των Χούτι στο νότο ενώ οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους επωφελήθηκαν από το χάος και ενίσχυσαν την παρουσία τους στη χώρα.

Από τις συγκρούσεις στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι μέσα σε έναν χρόνο και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016, 22:27