Ο ήλιος δεν έχει ανατείλει στον ορίζοντα, όταν ο 42χρονος Ridwan Sururi επισκέπτεται ακόμη ένα απομακρυσμένο χωριό στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, έχοντας μαζί του ένα άλογο φορτωμένο με βιβλία.

Η αρχή έγινε με 136 παιδικά βιβλία και σύντομα οι τίτλοι έγιναν χιλιάδες​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η επιχείρηση «Kudapustaka» ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και στόχο έχει την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Χρησιμοποιώντας ως έδρα το χωριό Σέρανγκ (στους πρόποδες ενός εκ των πιο ενεργών ηφαιστείων της ασιατικής χώρας, του Σλαμέτ), ο 42χρονος μεταφέρει τα βιβλία τρεις φορές την εβδομάδα σε διάφορους οικισμούς της περιοχής με τη βοήθεια της Λούνα -ενός άσπρου αλόγου που φροντίζει εδώ και χρόνια.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον φίλο του Nirwan Arsuka, λάτρη της ιππασίας από την πρωτεύουσα Τζακάρτα. Οι δυο τους συμφώνησαν να κάνουν κάτι καλό και σημαντικό για την κοινότητα, και τότε ήταν που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της κινητής βιβλιοθήκης με τη χρήση αλόγου.

Ο 42χρονος Ridwan Sururi

Η Λούνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή έγινε με 136 παιδικά βιβλία που δώρισε ο Arsuka. Πλέον, ο αριθμός των τίτλων αριθμεί χιλιάδες, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που εμπλούτισαν την κινητή βιβλιοθήκη, όταν η ιστορία του 42χρονου διαδόθηκε μέσω social media και ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ (BBC, Al Jazeera).

Παιδιά περιμένουν υπομονετικά να παραλάβουν ένα βιβλίο -  Στο βάθος ο 42χρονος Ridwan Sururi

Ο αναλφαβητισμός στην Ινδονησία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, η Ινδονησία κατάφερε να ρίξει τα ποσοστά αναλφαβητισμού στους ενήλικες στα 6,7 εκατ. το 2011 (από 15,4 εκατ. το 2004).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο δυτικό τμήμα της νήσου Ιάβα, όπου πολλοί μαθητές καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, διασχίζοντας μεταξύ άλλων και ποτάμια. Αξιωματούχοι της UNESCO εκτιμούν ότι μόνο στην Ιάβα υπάρχουν 977.000 ενήλικοι που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης