Ινδονησία: Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη δικτύου που συνδέεται με την αλ Κάιντα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019, 09:34
Ινδονησία: Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη δικτύου που συνδέεται με την αλ Κάιντα

Η ινδονησιακή αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής του δικτύου Τζεμάα Ισλαμίγια, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν οι Αρχές σήμερα, διευκρινίζοντας ότι τον βαρύνουν υποψίες ότι στρατολογούσε μέλη και τα έστελνε κατόπιν στη Συρία για να εκπαιδευτούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας συνέλαβε ακόμη τέσσερα μέλη του δικτύου, που συνδέονται με τον Πάρα Ουιτζαγιάντο, ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς ήταν μαθητής του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, του φερόμενου ως εγκεφάλου των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί (2002, περισσότεροι από 200 νεκροί).

Ο Ουτζαγιάντο, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη από το 2003 κι έχει εκπαιδευτεί με εξτρεμιστές στις νότιες Φιλιππίνες, συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του το Σάββατο σε προάστιο της Τζακάρτας, της ινδονησιακής πρωτεύουσας.

Η Τζεμάα Ισλαμίγια «παραμένει απειλή, διότι το απώτερο σχέδιό της συνεχίζει να είναι η εγκαθίδρυση χαλιφάτου», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντίντι Πρασέτιο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μια επίλεκτη μονάδα της αντιτρομοκρατικής, η Densus 88, ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2002 με αποστολή να συντρίψει την Τζεμάα Ισλαμίγια κι άλλες οργανώσεις με παρόμοιους σκοπούς.

Τα σώματα ασφαλείας της Ινδονησίας επαινέθηκαν για τις επιτυχείς προσπάθειές τους να εξαρθρώσουν εξτρεμιστικά ισλαμιστικά δίκτυα, αφού μορφές-κλειδιά, όπως ο Μπασίρ, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, όμως άλλοι ισλαμιστές διέφυγαν και πέρασαν στην παρανομία.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη πολλά μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια και, μετά την πτώση του Οσάμα μπιν Λάντεν, μετατράπηκαν σε πυρήνες εν υπνώσει» επισημαίνει ο Στάνισλαους Ριγιάντα, αναλυτής ειδικευμένος στην τρομοκρατία με βάση την Τζακάρτα.

«Η πτώση του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να άφησε ένα κενό που επιτρέπει στην Τζεμάα Ισλαμίγια να ανέβει και πάλι» πρόσθεσε.

Οι Αρχές της Ινδονησίας έσπευσαν να καταστήσουν ακόμη πιο αυστηρή την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα έπειτα από μια σειρά επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 30 άνθρωποι στην πόλη Σουραμπάγια, στην Ανατολική Ιάβα, πέρυσι. Εκατοντάδες ύποπτοι συνελήφθησαν αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, στις αρχές του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019, 09:46