Ινδονησία: Παρατείνεται για άλλες 24 ώρες το κλείσιμο του αεροδρομίου στο Μπαλί εξαιτίας του ηφαιστείου Αγκούνγκ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, 03:35
Ινδονησία: Παρατείνεται για άλλες 24 ώρες το κλείσιμο του αεροδρομίου στο Μπαλί εξαιτίας του ηφαιστείου Αγκούνγκ
Οι αρχές της Ινδονησίας αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου στο Μπαλί—ένα νησί που αποτελεί πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό—για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας των φόβων ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Το αεροδρόμιο Νγκούρα Χράι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Ειδικοί τονίζουν ότι οι αεροδιάδρομοι που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη που αποπροσγειώνονται σε αυτό έχουν «καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα», κάτι ιδιαίτερα «επικίνδυνο για τις πτήσεις», εξήγησε το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 29η Νοεμβρίου. Δέκα αεροδρόμια προετοιμάζονται για την υποδοχή των πτήσεων που θα εκτραπούν, ανάμεσά τους κάποια σε γειτονικές επαρχίες.

Το όρος Αγκούνγκ δεσπόζει πάνω από το ανατολικό Μπαλί φθάνοντας σε υψόμετρο τριών χιλιάδων μέτρων.

Τη Δευτέρα, οι αρχές έδωσαν εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν αμέσως προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «άμεσα επικείμενης» πρώτης μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Αγκούνγκ έπειτα από 54 χρόνια. Επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 8-10 χιλιομέτρων γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου.

Η ζωή μολαταύτα συνεχιζόταν σχεδόν ομαλά στα χωριά γύρω από το ηφαίστειο την Τρίτη, οι λαϊκές αγορές λειτουργούσαν και κάτοικοι προσεύχονταν ενώ από την κορυφή του Αγκούνγκ συνέχιζε να βγαίνει πυκνός καπνός και στάχτη.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

Η βορειοδυτική πλευρά της κορυφής του Αγκούνγκ έχει φουσκώσει και αυτό υποδεικνύει ότι ασκείται «μεγάλη πίεση προς την επιφάνεια», σημείωναν ινδονήσιοι ηφαιστειολόγοι.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, 03:35