ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 70% οι αφίξεις μεταναστών στα νότια σύνορα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 18:48
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 70% οι αφίξεις μεταναστών στα νότια σύνορα

Οι αφίξεις μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 70% τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο έγιναν 172.000 συλλήψεις, οι περισσότερες εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων διπλασιάστηκε μέσα σε έναν μήνα, από τους 9.400 τον Φεβρουάριο, σε 18.890 τον Μάρτιο, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία τελωνείων και συνοριοφυλακής (CPB).

Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο αφορά εκείνους τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα με τις οικογένειές τους: από περίπου 20.000 τον Φεβρουάριο, ανήλθαν σε 53.823 τον Μάρτιο.

Αυτές οι μεταναστευτικές ροές, που αυξήθηκαν στα τέλη του 2020 αλλά πήραν σαφέστατα μεγαλύτερες διαστάσεις αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στα τέλη Ιανουαρίου, συνιστούν μια σημαντική πρόκληση για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επαναπροωθεί τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Μέχρι τις 6 Απριλίου, περισσότερα από 20.000 ασυνόδευτα παιδιά στεγάζονταν σε κυβερνητικές δομές φιλοξενίας, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι διαμορφωμένες καταλλήλως για τα μικρότερα από αυτά.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι προκάλεσε ένα «φαινόμενο ντόμινο» επειδή χαλάρωσε τη μεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ. Αμέσως αφού ανέλαβε την εξουσία, ο Μπάιντεν ανέστειλε τις απελάσεις των παράτυπων μεταναστών, πρότεινε ένα νομοσχέδιο που τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν την υπηκοότητα και άρχισε να δέχεται ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά επί μήνες σε καταυλισμούς στο Μεξικό. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στις 25 Μαρτίου, υπερασπίστηκε την προσέγγισή του δηλώνοντας ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη» επειδή κατάργησε «πολιτικές που καταπατούσαν το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Υποστήριξε επίσης ότι κάθε χρόνο οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών αυξάνονται τον χειμώνα γιατί οι άνθρωποι «έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη ζέστη στην έρημο».

Στη σημερινή ανακοίνωσή της η συνοριοφυλακή ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι καινοφανές» η αύξηση των αφίξεων και των συλλήψεων. Ο Τρόι Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, σημείωσε ότι οι αφίξεις άρχισαν να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2020.

Περίπου 104.000 μετανάστες απελάθηκαν επαναπροωθήθηκαν αμέσως, με βάση τους κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19. Η συνοριοφυλακή δεν διευκρίνισε τι συνέβη με τους υπόλοιπους.

Θεωρητικά, όλοι οι ενήλικες και όλες οι οικογένειες στέλνονται πίσω, στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Ωστόσο οι μεξικανικές αρχές δεν δέχονται όλες τις οικογένειες, κυρίως εκείνες που έχουν παιδιά μικρότερα των 6 ετών.

Οι μισοί από αυτούς τους μετανάστες προέρχονται από την κεντρική Αμερική, κυρίως από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ και προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών. Περισσότεροι από 62.000 είναι Μεξικάνοι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της CPB.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας θα επισκεφθεί σήμερα τα νότια σύνορα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 18:48