Μια εξελιγμένη σήραγγα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μήκους περίπου όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, κάτω από τα σύνορα της Αριζόνα με το Μεξικό, ανακάλυψαν οι διωκτικές Αρχές των Η.Π.Α.. 

Η σήραγγα, μήκους 220 μέτρων, συνέδεε ένα κτήριο στο Σαν Λουίς (μια μικρή πόλη στη δυτική Αριζόνα) με ένα εργοστάσιο πάγου στα σύνορα με το Μεξικό. Η παράνομη διάβαση βρισκόταν σε βάθος 17 μέτρων από την επιφάνεια της Γης, είχε ύψος 1,8 μέτρα και ήταν πλήρως εξοπλισμένη με σύστημα φωτισμού και εξαερισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη σήραγγα που ανακαλύπτεται στα σύνορα νότια της πολιτείας Γιούμα.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι, η εθνικότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή, υπογραμμίζοντας πως το διώροφο κτήριο στην αμερικανική πλευρά, όπου κατέληγε η σήραγγα, βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν οι Αρχές αντελήφθησαν ύποπτες κινήσεις.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. κάτω από την πίεση για ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων, έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των σχεδόν 3.200 χιλιομέτρων της συνοριακής γραμμής με το Μεξικό. Τα μεξικανικά καρτέλ έχουν καταφύγει στη μέθοδο της κατασκευής σηράγγων, κυρίως στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια, όπου οι γεωλογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους των αμερικανικών Αρχών.

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, 89 διασυνοριακές σήραγγες έχουν ανακαλυφθεί στην Αριζόνα και 50 στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Αλλά και από την πλευρά του Μεξικού οι Αρχές ανακάλυψαν μια υπό κατασκευή σήραγγα που ξεκινούσε από μια αποθήκη στην Τιχουάνα με κατεύθυνση το Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:
«Υπόγειες»… δοσοληψίες στο Μεξικό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης