Η.Π.Α.: Ανησυχία για πιθανή πυρηνική δραστηριότητα της Συρίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011, 10:12
Η.Π.Α.: Ανησυχία για πιθανή πυρηνική δραστηριότητα της Συρίας
Μετά την αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία και τις πιθανές πυρηνικές της δραστηριότητες, οι ΗΠΑ, εξέφρασαν χθες, την «βαθιά ανησυχία» τους για το ζήτημα.

«Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχες», μετά την έκθεση που παρουσίασε η ΙΑΕΑ για τη Συρία, η οποία επιβεβαιώνει τις μακρόχρονες υποψίες μας για το ότι η Δαμασκός δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των πυρηνικών», επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις. «Η επίμονη άρνηση της Συρίας να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ και οι προσπάθειές της να κρύψει την αλήθεια για την παράνομη πυρηνική εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ, απειλούν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε η κ. Ράις.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιμένουν από την ΙΑΕΑ να τους παρουσιάσει λεπτομερή τεχνικά στοιχεία, τα οποία θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα αν η Συρία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για τη μη διάδοση των πυρηνικών, επισήμανε γαλλική πηγή στα Ηνωμένα Έθνη. Η ΙΑΕΑ μάλιστα, υιοθέτησε στις 9 Ιουνίου ψήφισμα με το οποίο ζητεί την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.

Οι Αμερικανοί παρουσίασαν σχέδιο απόφασης κατά της Συρίας, κρίνοντας ότι «δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της» όσον αφορά τις συμφωνίες εγγυήσεων με την ΙΑΕΑ. Να σημειωθεί ότι Κίνα και Ρωσία απέρριψαν το ψήφισμα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνάς της, εδώ και τρία χρόνια, ότι στην εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ (Αλ Κιμπάρ), που καταστράφηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία το 2007, είναι «πολύ πιθανό» να είχε εγκατασταθεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί. Οι ΗΠΑ, πάντως, προσπαθούν εδώ και μήνες να πετύχουν την επιβολή κυρώσεων στην Συρία. Οι χώρες της Ευρώπης, ο Καναδάς, αλλά και η Νότια Κορέα στηρίζουν την Ουάσινγκτον στην προσπάθεια αυτή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011, 10:29