ΗΠΑ: Αντιδράσεις λόγω επώδυνης εκτέλεσης θανατοποινίτη

ΗΠΑ: Αντιδράσεις λόγω επώδυνης εκτέλεσης θανατοποινίτη
Αντιδράσεις και επικρίσεις προκάλεσε εκτέλεση θανατοποινίτη στην πολιτεία του Οχάιο στις ΗΠΑ, έπειτα από αναφορές ότι χρειάστηκαν 24 επώδυνα λεπτά από την έγχυση ενός θανατηφόρου νέου μείγματος χημικών ουσιών για να λειτουργήσει η δόση και να καταλήξει ο κρατούμενος.

Ο 53χρονος Ντένις Μακγκουάιρ, καταδικασμένος για τη δολοφονία μιας εγκύου πριν από 25 χρόνια, θανατώθηκε την Πέμπτη σε κρατική φυλακή στο Οχάιο. Μάρτυρες που παραβρίσκονταν στην εκτέλεση του θανατοποινίτη περιέγραψαν τον θάνατό του ως «φρικιαστικό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Columbus Dispatch», ο Μακγκουάιρ ένιωσε να πνίγεται για περισσότερο από 10 λεπτά. Επίσης, είχε τρομερούς σπασμούς και πόνους πριν τελικά υποκύψει, 24 λεπτά αφότου τα χημικά είχαν εισχωρήσει στον οργανισμό του. Ο Άλεν Μπόχνερτ, ένας από τους δικηγόρους του Μακγκουάιρ, χαρακτήρισε την εκτέλεση ένα «αποτυχημένο πείραμα από την πολιτεία του Οχάιο».

Ο Μακγκουάιρ είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία -με εξαιρετικά άγριο τρόπο- της Τζόι Στιούαρτ το 1989. Η οικογένεια της Τζόι εξέδωσε ανακοίνωση μετά την εκτέλεση, λέγοντας ότι ο Μακγκουάιρ υπέφερε λιγότερο από το θύμα του.

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη θανατηφόρο ένεση ήταν η μιδαζολάμη, ένα ηρεμιστικό, και η υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Αιτία αυτής της χορήγησης του νέου χημικού μείγματος ήταν η έλλειψη της πεντοβαρβιτάλης, του χημικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε εκτελέσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 11:03