Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει έρθει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ καθώς αποκαλύφθηκε ότι 34 αξιωματικοί που επανδρώνουν νευραλγικές υπηρεσίες εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων έκλεβαν στις γραπτές εξετάσεις. Όλοι τους απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους επειδή αντάλλασσαν μέσω sms τις απαντήσεις στις υποχρεωτικές μηνιαίες γραπτές εξετάσεις.

Η υπόθεση αφορά την αεροπορική βάση Μάλστρομ στην πολιτεία της Μοντάνα, μια από τις τρεις επί αμερικανικού εδάφους που διατηρεί 450 πυρηνικούς πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση. Οι αξιωματικοί που εμπλέκονται, και οι οποίοι αποτελούν το 20% όλων των χειριστών πυρηνικών πυραύλων της βάσης αυτής, είτε είναι άμεσα αναμεμειγμένοι στην απάτη είτε την γνώριζαν αλλά έκαναν τα στραβά μάτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει υπάρξει επεισόδιο τέτοιας κλίμακας που να αφορά απάτη στην πολεμική αεροπορία», δήλωσε ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, στρατηγός, Μαρκ Ουέλς. «Η αντιγραφή ή η ανοχή όσων αντιγράφουν έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε ως σώμα. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες». Τόνισε ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αλλά η ακεραιότητα μερικών αξιωματικών.

Το σκάνδαλο αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων που πλήττουν τις υπηρεσίες χειρισμού των πυρηνικών πυραύλων, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτές.

Η υπόθεση της αντιγραφής στις εξετάσεις ήρθε στο φως την προηγούμενη εβδομάδα ενώ παράλληλα διεξαγόταν έρευνα 10 αξιωματικών, οι οποίοι εν τω μεταξύ έχουν γίνει 11, για σποραδική χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς λόγους. Οι υπό έρευνα αξιωματικοί υπηρετούν σε διάφορες βάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο, ένας στρατηγός που ήταν επικεφαλής όλων των πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ απολύθηκε λόγω «ζητημάτων στην προσωπική συμπεριφορά του» τα οποία δεν διευκρινίστηκαν.

Πέρυσι, 17 αξιωματικοί που υπηρετούσαν στις υπόγειες κάψουλες όπου παρακολουθούνται και προετοιμάζονται οι πύραυλοι για πιθανή εκτόξευση μετατέθηκαν σιωπηρά σε άλλη βάση στη Βόρεια Ντακότα επειδή απέτυχαν σε γενικό τεστ ικανοτήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης