Το σφοδρό χτύπημα του Μάικλ στη Φλόριντα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018, 07:50
Το σφοδρό χτύπημα του Μάικλ στη Φλόριντα
Ο κυκλώνας Μάικλ, η σφοδρότερη καταιγίδα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια και η τρίτη ισχυρότερη που έχει φθάσει στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, σφυροκόπησε την Τετάρτη τις ακτές της Πολιτείας αυτής στον Κόλπο, με ανέμους που ξερίζωσαν σκεπές σπιτιών, σηκώνοντας τεράστια κύματα και προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Ο Μάικλ, η ταχύτατη ενίσχυση του οποίου καθώς κινείτο προς Βορρά στον Κόλπο του Μεξικού κατέλαβε πολλούς εξαπίνης, έφθασε στη γη κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάναμα Σίτι, στην περιοχή Πάνχαντλ της Φλόριντα, με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Όταν έφθασε στις ακτές, ήταν κυκλώνας κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους μόλις 3,2 χιλιομέτρων την ώρα, χαμηλότερους από έναν κυκλώνα κατηγορίας 5.


ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤO ΣΗΜΕΙΟ:

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, η ένταση του φαινομένου αποκλιμακώθηκε καθώς κινείτο πάνω από τη γη, προς την Τζόρτζια, αφού έπεσε η νύχτα. Οκτώ ώρες αφότου έφθασε στις ακτές ο Μάικλ υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 150 χ.α.ώ.

Το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Γκάντσντεν ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε, όταν δέντρο καταπλάκωσε το σπίτι του στο Γκρίνσμπορο, ενώ ο κυκλώνας άφησε πίσω του εκτεταμένες πλημμύρες, ζημιές σε κτήρια και διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα εικόνιζαν τα νερά μιας πλημμύρας να έχουν φθάσει έως τις οροφές σπιτιών στην πόλη Μέξικο Μπιτς. Η τύχη 280 κατοίκων της, οι οποίοι σύμφωνα με τις Αρχές αψήφησαν τις εντολές τους να απομακρυνθούν από την πόλη, είναι ακόμη άγνωστη.

Λίγο νοτιότερα, τα νερά από τις πλημμύρες έφθαναν ακόμη και τα 2,3 μέτρα κοντά στην Απαλατσικόλα, μια πόλη 2.300 κατοίκων.

Έχουν πέσει τόσες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης, ώστε είναι αδύνατο να διανύσει κάποιος όλη την πόλη, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 500.000 κάτοικοι της Φλόριντα διατάχθηκαν ή τους απευθύνθηκε έκκληση να κατευθυνθούν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο εν όψει της επέλασης του «Μάικλ». Ωστόσο, στέλεχος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε την Τετάρτη ότι έως και 320.000 κάτοικοι της ακτής της Φλόριντα στον Κόλπο αψήφησαν τις εντολές και τις οδηγίες των Αρχών.Με τη βαρομετρική πίεση στα 919 μιλιμπάρ, ο Μάικλ είναι η ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία της περιοχής Πάνχαντλ της Φλόριντα. Παράλληλα, είναι ο τρίτος σφοδρότερος κυκλώνας στα χρονικά που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Καμίλ (1969) στην Πολιτεία του Μισισιπή και εκείνον του 1935 στα νησιά Κις της Φλόριντα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη Φλόριντα, για να διευκολυνθεί η διάθεση ομοσπονδιακών πόρων.Περίπου 192.000 σπίτια και επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έμειναν χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα, ενώ διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν επίσης στην Τζόρτζια και στην Αλαμπάμα.

Περίπου 3.500 άνδρες της Εθνοφρουράς της Φλόριντα αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πληθυσμού και στις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης, μαζί με περίπου 1.000 ειδικούς σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018, 11:38