Την πεποίθησή τους ότι η Τεχεράνη διαθέτει αρκετά αποθέματα ουρανίου, εμπλουτισμένου κατά 3,5%, με τα οποία θα μπορούσε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες να κατασκευάσει ατομική βόμβα, εξέφρασαν την Τετάρτη Αμερικανοί ειδικοί.

«Το Ιράν έχει ήδη στην κατοχή του 3.345 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένο κατά 3,5%, ποσότητα που αρκεί για να αποκτήσει, έπειτα από περαιτέρω εμπλουτισμό, αρκετό ουράνιο για δύο ατομικές βόμβες», δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Στίβεν Ραντμέικερ, ειδικός του κέντρου «Bipartisan Policy Center» της Ουάσινγκτον, βασιζόμενος σε στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στα εργοστάσια της Νατάνζ και του Φορντό παράγονται κάθε μήνα 158 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένο κατά 3,5%, δηλαδή με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο πριν από τα μέσα του 2009», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (Isis), η Τεχεράνη θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να έχει αρκετό ουράνιο για μια ατομική βόμβα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης