Με το σύνθημα «περνάμε στη δράση» μεγάλες προοδευτικές οργανώσεις κάλεσαν τους Αμερικανούς στη διεξαγωγή μαζικών κινητοποιήσεων στις 14 Μαΐου σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας φαίνεται έτοιμο να δυναμιτίσει.

«Έχει έρθει η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χθες, Πέμπτη 5 Μαΐου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικώς η Κέλι Ρόμπινσον, αξιωματούχος της οργάνωσης «Planned Parenthood», η οποία διαχειρίζεται πολλές κλινικές στη χώρα στις οποίες γίνονται αμβλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 14 Μαΐου, θα εκφράσουμε την οργή μας», πρόσθεσε ανακοινώνοντας τη διοργάνωση τεσσάρων μεγάλων πορειών στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες και εκατοντάδων συγκεντρώσεων στην υπόλοιπη χώρα. «Αναμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» στις διαμαρτυρίες, σημείωσε.

Εν συνεχεία θα διεξαχθούν κι άλλες δράσεις. «Θα είναι ένα καλοκαίρι θυμού», σημείωσε παράλληλα η Ρέιτσελ Καρμόνα, η οργάνωση της οποίας, η Women’s March, είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια ανθρώπους που εναντιώνονταν στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017 για μια πρώτη «Πορεία Γυναικών».

Μια ένδειξη του πυρετού που επικρατεί στην Ουάσινγκτον είναι τα οδοφράγματα ασφαλείας που στήθηκαν χθες, Πέμπτη, γύρω από το λευκό μαρμάρινο κτίριο που στεγάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναστάτωση επικρατεί στον θεσμό αυτόν μετά τη δημοσίευση τη Δευτέρα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico προσχεδίου γνωμοδότησης, η οποία αν υιοθετηθεί ως έχει θα φέρει τις ΗΠΑ πίσω 50 χρόνια, όταν κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να απαγορεύει ή να εγκρίνει τις αμβλώσεις.

Στο κείμενο αυτό, το οποίο συντάχθηκε τον Φεβρουάριο και το οποίο μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων ως τις 30 Ιουνίου, κρίνεται ότι η ιστορική απόφαση «Ρόου κατά Γουέιντ» του 1973, η οποία προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανίδων στη διακοπή της κύησής τους, “ήταν αβάσιμη από την αρχή” και ότι τίποτε στο Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Απολύτως σκανδαλώδης»

Οι αποκαλύψεις αυτές συγκλόνισαν την αμερικανική αριστερά: εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, Δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου ύψωσαν τις φωνές τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

“Βλέπουμε να υπάρχει μια ενέργεια που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ”, διαβεβαίωσε χθες η Ράνα Έπτινγκ, διευθύντρια της προοδευτικής ένωσης MoveOn κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς, ότι ενορχήστρωσαν αυτήν την οπισθοδρόμηση διορίζοντας συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το μήνυμά μας στους Ρεπουμπλικανούς είναι ξεκάθαρο: θα μας δείτε στους δρόμους τον Μάιο, θα μας δείτε στους δρόμους τον Ιούνιο και θα μας δείτε στις κάλπες τον Νοέμβριο!».

Στους κόλπους του Ανώτατου Δικαστηρίου, η ενόχληση είναι αισθητή. Ο επικεφαλής του, ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς, εξέφρασε την Τρίτη την καταδίκη του γι’αυτό που χαρακτήρισε «προδοσία» και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για να βρεθεί ο υπαίτιος αυτής της διαρροής.

Αυτή η παραβίαση του απορρήτου των διαβουλεύσεων είναι «απολύτως σκανδαλώδης», υπογράμμισε την Πέμπτη κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη διαρροή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης