ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επανεξετάζουν τον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011, 13:00
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επανεξετάζουν τον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης
Τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Washington Post", επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με την εντολή του ΟΗΕ να είναι αβέβαιη, οι χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άλλη μορφή στρατιωτικής επέμβασης - δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία - μελετούν την πιθανότητα κάποιας άλλης διεθνούς στήριξης, όπως τόνισαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να έρθει από περιφερειακά όργανα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση ή η ΕΕ ενώ υπενθυμίζουν πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999 έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα της Washington Post.

Εκτός από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για την μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη και ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αξιωματικοί του ΝΑΤΟ άρχισαν να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις για τις προτεινόμενες λύσεις που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Άμυνας σήμερα στις Βρυξέλλες. Πάντως, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να χαίρει οπωσδήποτε ευρείας διεθνούς υποστήριξης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011, 15:20