ΗΠΑ: Νέα σκληρή φραστική επίθεση από τον Άντριου Μακέιμπ στον Τραμπ με υπονοούμενα για τη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 10:23
ΗΠΑ: Νέα σκληρή φραστική επίθεση από τον Άντριου Μακέιμπ στον Τραμπ με υπονοούμενα για τη Ρωσία
«Πιστεύετε ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εκπροσωπεί ρωσικά συμφέροντα;» ρώτησε ο Άντερσον Κούπερ του CNN τον Άντριου Μακέιμπ κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Anderson Cooper 360».

«Νομίζω ότι είναι πιθανό. Πιστεύω ότι γι' αυτό αρχίσαμε την έρευνά μας και είμαι πραγματικά ανυπόμονος να δω πού θα φτάσει ο Ρόμπερτ Μιούλερ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακέιμπ.

Πρόκειται για άλλη μία δήλωση-βόμβα από τον Μακέιμπ, η οποία γίνεται μετά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο CBS περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να αρχίσουν μία έρευνα αντικατασκοπείας και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Μακέιμπ προωθεί το νέο βιβλίο του «Η Απειλή», στο οποίο και περιγράφει μία σκληρή κατάσταση για την περίοδο που υπηρέτησε στο FBI υπό τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος παρουσιάζει τη δική του εικόνα για τις σχέσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε την Τρίτη κι αμέσως εξελίχθηκε σε μία «best-seller» έκδοση.

Από τη μεριά της, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ απάντησε στα σχόλια που έκανε ο Μακέιμπ στην εκπομπή του CNN «Guomo Prime Time», τονίζοντας ότι η δήλωσή του «δύσκολα αξίζει να απαντηθεί».

«Είναι ένας ψεύτης και επιτρέπει τη διαρροή πληροφοριών» είπε ο Κόνγουεϊ.

Ο πρώην υπηρεσιακός διευθυντής του FBI ήρθε και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, επιβεβαιώνοντας στην εκπομπή «60 Minutes» κάποιες προηγούμενες δημοσιογραφικές αναφορές για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.

Ο Μακέιμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ρόζενσταϊν εξέφρασε την ιδέα παγίδευσης του εαυτού του με καταγραφική συσκευή κατά τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ είχε σκέψεις για το ποια από τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ θα υποστήριζαν την προσπάθεια επίκλησης της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Τραμπ από τα προεδρικά καθήκοντά του.

Ο Ρόζενσταϊν έχει προηγούμενα υποστηρίξει ότι το σχόλιό του παρερμηνεύτηκε.

Όταν ρωτήθηκε για τις σκέψεις του αναφορικά με το αν κάποιος πρέπει να φέρει καταγραφική συσκευή κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μακέιμπ απάντησε κατηγορηματικά: «Σίγουρα όχι».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν απίστευτα αδιάκριτο και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο», διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψή του δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί. Ο Μακέιμπ τόνισε ότι θα αρκούσε να καταγραφούν αποδείξεις πρόθεσης, «δεν χρειαζόταν να το κάνουμε αυτό σε αυτήν την υπόθεση, γιατί γνωρίζουμε τις προθέσεις του προέδρου», τόνισε.

Ο Μακέιμπ ανέλαβε τα υπηρεσιακά καθήκοντα του διευθυντή του FBI, όταν ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017. Ο ίδιος διαπομπεύτηκε κατά το χρονικό διάστημα άσκησης των υπηρεσιακών διευθυντικών καθηκόντων του στο FBI, ενώ απολύθηκε το 2018. Η απόλυσή του έγινε λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της συνταξιοδότησής του.

Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές στην Ουάσινγκτον για παραπλάνηση της υπηρεσίας του, στην έρευνα για τους χειρισμούς που έκανε το FBI στο πλαίσιο της έρευνας για το Ίδρυμα Κλίντον.

Ο Μακέιμπ υποστηρίζει ότι η έρευνα που έκανε ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά για την απόλυσή του με το αιτιολογικό της άσκησης μη ικανοποιητικών διευθυντικών καθηκόντων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε από τον ίδιο να φύγει, λίγο πριν από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής του.

Το CNN είχε πληροφορηθεί ότι ο Μακέιμπ είχε ενεργοποιήσει μία έρευνα για το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, πριν από την έναρξη της έρευνας του Μιούλερ. Επρόκειτο για μία ιδέα που συζητούνταν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο FBI, αλλά υλοποιήθηκε αμέσως μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017.

Πηγές είχαν δηλώσει στο CNN ότι η απόφαση για την έναρξη της έρευνας του Μιούλερ συμπεριέλαβε και τη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος Τραμπ με τον Κόμεϊ στο Οβάλ Γραφείο, ζητώντας του να τερματίσει την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη για τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν.

Ο Μακέιμπ είπε σκληρά λόγια για τον πρόεδρο Τραμπ στη συνέντευξή του με τον Κούπερ, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, από πολιτική σκοπιμότητα.

«Ο πρόεδρος αυτός υπονομεύει τον ρόλο της επιβολής του νόμου, τον ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ παράλληλα επηρεάζει αρνητικά τους άνδρες και τις γυναίκες του FBI, αλλά και των άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και την ικανότητά τους να προστατεύουν τη χώρα μας σε καθημερινή βάση» είπε ο Μακέιμπ.

Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό του ότι ο πρόεδρος υπονομεύει «την αποτελεσματικότητα και την ισχύ» των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 10:28