ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής στις υπηρεσίες πληροφοριών ο Τζον Ράτκλιφ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, 02:25
ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής στις υπηρεσίες πληροφοριών ο Τζον Ράτκλιφ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε χθες Παρασκευή τον Ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό Τζον Ράτκλιφ επόμενο Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), έξι μήνες αφότου αποφάσισε να ακυρώσει τον διορισμό του στο αξίωμα νευραλγικής σημασίας, εν μέσω επικρίσεων για την έλλειψη εμπειρίας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ονόμασε νέο DNI τον βουλευτή του Τέξας, απόλυτα πιστό στον ίδιο, φλογερό υποστηρικτή του σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά, το Twitter. «Ο Τζον είναι εξαιρετικός άνθρωπος με μεγάλο ταλέντο», διαβεβαίωσε.

Είχε ήδη αναφερθεί στις αρχές Αυγούστου στην πρόθεσή του να αναθέσει στον Ράτκλιφ να επιβλέπει τις δραστηριότητες της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Όμως η επιλογή του βουλευτή, άλλοτε δημάρχου ενός εύπορου προαστίου του Ντάλας και άλλοτε ομοσπονδιακού εισαγγελέα (για μόλις έναν χρόνο, το 2007), επικρίθηκε έντονα, κυρίως από τη δημοκρατική αντιπολίτευση, λόγω της έλλειψης εμπειρίας του και της απόλυτης αφοσίωσής του στον πρόεδρο.

Ο δισεκατομμυριούχος εντέλει πήρε πίσω την επιλογή του Ράτκλιφ — ο βουλευτής είχε ήδη ανακοινώσει πως απέσυρε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα — στηλιτεύοντας εν παρόδω «τον πολύ άδικο τρόπο» που αντιμετωπίστηκε ο διορισμός αυτός από τα ΜΜΕ.

Κατόπιν ανέθεσε στον Τζόζεφ Μαγκουάιρ, τότε επικεφαλής μιας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τον ρόλο του υπηρεσιακού DNI, μετά την αποχώρηση τη 15η Αυγούστου του Νταν Κόουτς, με τον οποίο κάποιες φορές συγκρουόταν ανοικτά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επανειλημμένα αψηφήσει τη γνώμη του DNI, αφήνοντάς τον στο περιθώριο σε πολλά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ή τη Βόρεια Κορέα. Ο διορισμός του Ράτκλιφ είχε εγείρει ανησυχίες ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο διορισμός του Τζον Ράτκλιφ θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία των εδρών. Ωστόσο επικρίσεις για την έλλειψη εμπειρίας του βουλευτή είχαν γίνει και από στελέχη του GOP και δεν είναι σίγουρο πως θα εξασφαλίσει τις 51 ψήφους που απαιτούνται.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τραμπ ονόμασε τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία, αξιωματούχο επίσης απόλυτα πιστό στον πρόεδρο, νέο υπηρεσιακό DNI. Δεν απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας για αυτόν τον διορισμό.

Ο Γκρενέλ αναμένεται να παραμείνει στο αξίωμα εάν δεν εγκριθεί ο διορισμός του Ράτκλιφ από τη Γερουσία.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, 02:25