ΗΠΑ: Πάνω από 240 συλλήψεις υπόπτων για παιδική πορνογραφία

ΗΠΑ: Πάνω από 240 συλλήψεις υπόπτων για παιδική πορνογραφία
Αμερικανοί ειδικοί πράκτορες εντόπισαν 123 θύματα κυκλώματος παιδικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης σε όλον τον κόσμο, η οποία κράτησε πέντε εβδομάδες και οδήγησε στη σύλληψη 245 υπόπτων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν χθες κυβερνητικές πηγές.

Πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) ξεδίπλωσαν την επιχείρηση «Ηλιοτρόπιο» για τη διάσωση των παιδιών-θυμάτων και τη σύλληψη των παραγωγών και διακινητών του κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας. Η επιχείρηση οργανώθηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες έξι χώρες και αναφερόταν σε εκμετάλλευση παιδιών ηλικίας έως και 2 ετών.

«Η επιχείρηση αυτή είναι εν κατακλείδι μία εξιστόρηση της διαστροφικής, διαβρωτικής και βίαιης εκμετάλλευσης παιδιών, πολύ μικρών παιδιών, προκειμένου να εκπληρώσουν τους σκοτεινούς πόθους μίας ομάδας αρρωστημένων ενηλίκων» επεσήμανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζον Μόρτον.

«Η ζοφερή πραγματικότητα είναι πως η διαδικτυακή εκμετάλλευση των παιδιών αποτελεί μία άκρως ρεαλιστική πτυχή της μοντέρνας ζωής και εξαπλώνεται σε όλο το μήκος και πλάτος του κόσμου, πλέον σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα» πρόσθεσε.

Οι πράκτορες της ICE διέσωσαν 44 παιδιά από τα «νύχια» των εκμεταλλευτών τους.

Τα 123 θύματα του κυκλώματος, στην πλειονότητά τους, ήταν από τις ΗΠΑ, όμως πολλές δεκάδες προέρχονταν κι από ξένες χώρες.

Ο Μόρτον δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες είναι οι ξένες χώρες που εμπλέκονται στην επιχείρηση, αρκέσθηκε όμως να προσθέσει πως πολλές από τις συλλήψεις υπόπτων πραγματοποιήθηκαν και στο Μεξικό.

«Το πρόβλημα της παιδικής εκμετάλλευσης μετά βίας περιορίζεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Σχεδόν κάθε υπόθεση που αγγίζουμε και ερευνούμε εμπεριέχει και μία πολύ ισχυρή έξωθεν των θυρών συνιστώσα» υπογράμμισε.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 12:35