Η.Π.Α.: Σε... αναμμένα κάρβουνα λόγω του τυφώνα «Sandy»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, 03:10
Η.Π.Α.: Σε... αναμμένα κάρβουνα λόγω του τυφώνα «Sandy»
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, έθεσαν την Παρασκευή τις περιοχές τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς ο τυφώνας «Sandy» αναμένεται να προσεγγίσει τις βορειοανατολικές ακτές των Η.Π.Α., προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις και... χιονοπτώσεις.

Παρόλο που την Παρασκευή εξασθένησε και πλέον τοποθετείται στην κατηγορία 1, η ταχύτητα των ανέμων του φθάνει ακόμα και τα 120 χλμ./ώρα, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στις Αρχές των Η.Π.Α., οι οποίες φοβούνται επανάληψη σεναρίων αντίστοιχων με εκείνα του 2011 όταν ο  τυφώνας «Irene» είχε προκαλέσει τον θάνατο 47 ανθρώπων. «Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για μια πιθανή επίδραση του τυφώνα "Sandy"», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά όλο το Σαββατοκύριακο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές είναι έτοιμες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της θύελλας», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Vincent Gray.


(Από αριστερά προς δεξιά: Vincent Gray και Andrew Cuomo)

Προειδοποίηση απηύθυνε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να πρόκειται για «μια πολύ επικίνδυνη καταιγίδα». Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπενθυμίζοντας τους ότι υπάρχουν διαθέσιμα και πλήρως εξοπλισμένα 65 καταφύγια προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Η.Π.Α., η ταχύτητα των ανέμων αναμένεται να ελαττωθεί περαιτέρω μέσα στο Σαββατοκύριακο πριν ο «Sandy» φθάσει σε αμερικανικό έδαφος, ωστόσο είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος τυφώνας να «χτυπήσει» τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας με μεγαλύτερη ισχύ απ' ότι ο «Irene» το 2011 όταν και είχε αφήσει πίσω του 47 νεκρούς.Ήδη, στα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ή τηλεοπτικά δίκτυα παρουσιάζεται πλέον και ως «The Halloween Hurricane» ή «Frankenstorm», καθώς κάνει την εμφάνισή του πολύ κοντά στον εορτασμό του «Halloween» (31 Οκτωβρίου).

Δείτε το video...


Πλημμύρες στις Μπαχάμες

Ο τυφώνας «Sandy» προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Αϊτή, Κούβα και Τζαμάικα ενώ στη συνέχεια έπληξε και τις Μπαχάμες, με τους περισσότερους δρόμους στην πρωτεύουσα Νασσάου να έχουν μετατραπεί σε... ποτάμια.

Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια και γέφυρες παρέμειναν εκτός λειτουργίας προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος τραυματισμών. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους προκάλεσαν τη βύθιση αρκετών σκαφών στους κόλπους του νησιωτικού συμπλέγματος, με τους ιδιοκτήτες τους να προσπαθούν μάταια να τα προστατέψουν από τη μανία της φύσης.Τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι είχαν προμηθευτεί τα απαραίτητα για την περίπτωση εκτεταμένων διακοπών στο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ενώ είχαν ενισχύσει τα στηρίγματα στις οροφές των σπιτιών τους.

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα «Sandy» έχουν ξεπεράσει τους 40, με τους περισσότερους να χάνουν τη ζωή τους έχοντας καταπλακωθεί από κορμούς δέντρων ή παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ποταμών που υπερχείλισαν.

Δείτε τα video...Διαβάστε επίσης:
Και ο αμερικανικός στόλος... τυφώνα θέλει!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, 00:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, 03:43