ΗΠΑ: Στη φυλακή αξιωματικός που σχεδίαζε να δολοφονήσει Δημοκρατικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους

ΗΠΑ: Στη φυλακή αξιωματικός που σχεδίαζε να δολοφονήσει Δημοκρατικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους
Δικαστήριο έκανε δεκτό την Πέμπτη το αίτημα των εισαγγελέων να προφυλακιστεί για τουλάχιστον 14 ημέρες -- χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, παρότι έχει λευκό ποινικό μητρώο -- ο αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες, για όσο καταρτίζεται η δικογραφία σε βάρος του.

Ο υποπλοίαρχος Κρίστοφερ Πολ Χάσον, 49 ετών, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών. Ο αξιωματικός δεν έκανε κάποιο σχόλιο όταν άκουσε την απόφαση του δικαστή Τσαρλς Ντέι.

Η έρευνα στο σπίτι του Χάσον, σε ένα προάστιο της Ουάσινγκτον, οδήγησε στην ανακάλυψη και την κατάσχεση ενός μικρού οπλοστασίου και στοιχείων που υποδεικνύουν πως σχεδίαζε να διαπράξει μια σφαγή «αθώων πολιτών σε κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτήν τη χώρα».

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο υποπλοίαρχος Χάσον αυτοπεριγραφόταν, στα αρχεία που κατέσχεσαν οι Αρχές, ως «λευκός εθνικιστής», υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας». Συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπρέιβικ», ιδίως για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων.

O συγγραφέας του «μανιφέστου» αυτού δεν είναι άλλος από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, τον σφαγέα που εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών διότι δολοφόνησε τον Ιούλιο του 2011 συνολικά 77 ανθρώπους, κυρίως εφήβους που είχαν πάει σε θερινές κατασκηνώσεις της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο Ουτόγια, ένα μικρό νησάκι έξω από το Όσλο. Ο Νορβηγός ακροδεξιός ευαγγελιζόταν έναν πόλεμο της λευκής φυλής εναντίον των υπολοίπων αλλά και την ανατροπή των κυβερνήσεων που συναινούν στην εισδοχή μουσουλμάνων μεταναστών.

Ο Χάσον είχε καταρτίσει λίστες στόχων που σχεδίαζε να εξοντώσει, ειδικά προσωπικοτήτων του Δημοκρατικού Κόμματος και δημοσιογράφων.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ήθελε να δολοφονήσει ο Χάσον φιγουράρουν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου CNN Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο συγκαταλέγονται επίσης στους στόχους.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι 15 όπλα και περισσότερες από 1.000 σφαίρες κατασχέθηκαν στο σπίτι του Χάσον, καθώς και ναρκωτικά.

Ο υποπλοίαρχος Χάσον υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον. Είναι πρώην πεζοναύτης. Υπηρέτησε, επίσης, δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά.

Ο συνήγορος του αξιωματικού ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος, επιχειρηματολογώντας ότι τα στοιχεία σε βάρος του είναι ανεπαρκή και βασίζονται σε «υπόνοιες», σύμφωνα με το δίκτυο WJZ της Βαλτιμόρης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 08:36