Ένα άνευ προηγουμένου συνεχές σφυροκόπημα εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ παρατηρείται εδώ και οκτώ μήνες, προκαλώντας ερωτήματα για την προοπτική ήρεμης διακυβέρνησης, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα των αμερικανικών Μέσων προωθεί τις επικρίσεις εναντίον του Τραμπ παίρνοντας αφορμή από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επικρίσεις από κορυφαίους στρατιωτικούς παράγοντες της χώρας του. Ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίστηκαν δύο στρατηγοί για τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ πως «κάθε ιστορία έχει δύο αναγνώσεις», δήλωση που εκλαμβάνεται ως κάλυψη των ακροδεξιών-νεοναζιστικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε με νόημα από το Πεκίνο ότι «η μισαλλοδοξία δεν έχει επ’ ουδενί θέση στο αμερικανικό στράτευμα». Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δέχεται τόσες επικρίσεις

Το μήνυμα Ντάνφορντ σχετίζεται με τις αναρτήσεις που έχουν κάνει στο Twitter τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Πεζοναυτών, με τις οποίες καταδικάζουν τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Mark A Milley, αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, με tweet του υποστηρίζει πως «ο στρατός δεν ανέχεται τον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και το μίσος στις τάξεις του. Είναι πέραν των αξιών μας και όλα όσα υποστηρίζουμε από το 1775», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις δηλώσεις του προέδρου είτε στον ίδιο προσωπικά.


Ένας άλλος κορυφαίος στρατηγός, ο Robert B Neller, αρχηγός των Πεζοναυτών, εξέφρασε την αντίθεσή του στις επισημάνσεις Τραμπ: «Δεν υπάρχει χώρος μίσους ή εξτρεμισμού στο σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Το θάρρος και η υπακοή στο χρέος πλαισιώνουν τον τρόπο ζωής και δράσης τους» έγραψε στο Twitter.

Στους σχεδόν οκτώ μήνες που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δέχεται τόσες επικρίσεις για την πολιτική και τις δηλώσεις του.

Πιο έντονες αντιδράσεις, ωστόσο, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου για τα επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες ακροδεξιών και αριστερών με αφορμή την απόφαση να απομακρυνθεί το άγαλμα του στρατηγού Λη των Νοτίων στον Εμφύλιο των ΗΠΑ από πλατεία της πόλης.

Αλλά δεν ήταν μόνο οι πολιτικές αντιδράσεις στη στάση που κράτησε ο Λευκός Οίκος. Ήρθε και η οικονομική παρέμβαση του προέδρου μέσω Twitter εναντίον του εμπορικού διαδικτυακού κολοσσού Amazon, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η αξία των μετοχών κατά 1,2%, που αντιστοιχεί σε ζημιά $5,7 δισεκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος είχε γράψει: «Το Amazon κάνει ζημιά στους φορολογουμένους. Πόλεις και Πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν πληγεί. Έχουν χαθεί θέσεις εργασίας».

Ιδιαίτερα νευρικός εμφανίσθηκε παρακολουθώντας τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τραμπ ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου John Kelly, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον πρόεδρο: «Είχαμε μία ομάδα από τη μία που ήταν κακή και είχαμε από την άλλη μία ομάδα βίαιη» είπε. «Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ήταν μία τρομερή στιγμή για την πατρίδα μας, αλλά υπάρχουν δύο μεριές της κάθε ιστορίας» πρόσθεσε.

Τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ επέκριναν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ. Πάντως, εντελώς διαφοροποιημένος από τον πρόεδρο Τραμπ εμφανίσθηκε ο πρώην προσωπικός σύμβουλός του σε θέματα στρατηγικής Στ. Μπάνον, σε συνέντευξή του στο συντηρητικό αμερικανικό περιοδικό «American Prospect». Ο Μπάνον, ο οποίος πρόσφατα αποπέμφθηκε (και αυτός) από τον Λευκό Οίκο, υποστήριξε πως η «άκρα δεξιά αποτελείται από ”συλλογή κλόουν”». Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Εργατικής Αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζ. Κόρμπιν κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι «να πάρει θέση» για τις δηλώσεις Τραμπ ως προς τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ.

Αναταραχή έχουν προκαλέσει τα tweets του Αμερικανού προέδρου και στον επιχειρηματικό κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε δύο επιχειρηματικούς του συμβούλους μετά την παραίτηση αριθμού γνωστών επιχειρηματιών από το περίφημο Συμβούλιο Στρατηγικής που ο ίδιος ο Τραμπ είχε ιδρύσει αμέσως μετά την εκλογή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης