ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προειδοποιεί τους Ταλιμπάν για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 23:47
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προειδοποιεί τους Ταλιμπάν για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι δύσκολο να διακρίνει μια προοπτική σε μια διευθέτηση που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν χωρίς η μαχητική οργάνωση να εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη πέρυσι. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη σε αυτήν την προσπάθεια, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πεντάγωνο.

Η προκάτοχη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πέρυσι τον Φεβρουάριο μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν έπειτα από 19 χρόνια πολέμου, η οποία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τα μέσα του έτους με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν από τις περιοχές που ελέγχουν.

«Χωρίς εκείνοι να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους να αποκηρύξουν την τρομοκρατία και να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν... είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε μια συγκεκριμένη προοπτική στην συμφωνημένη διευθέτηση, αλλά είμαστε ακόμη δεσμευμένοι σε αυτή», τόνισε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα σταθμεύουν στο μέλλον στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου προέβλεπε επίσης και την έναρξη των πρώτων άμεσων διαπραγματεύσεων ειρήνευσης μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση της βίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 23:52