Υπάρχει φως στο τούνελ στην Τουρκία;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013, 13:16
Υπάρχει φως στο τούνελ στην Τουρκία;
Τούρκοι διαδηλωτές δήλωσαν σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να μην προχωρήσει με τα σχέδια για την αναμόρφωση του πάρκου στην Κωνσταντινούπολη, έως ότου αποφασίσει το δικαστήριο για το έργο, κίνηση που θεωρήθηκε θετική ένδειξη έπειτα από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε στη διάρκεια της νύχτας με αντιπροσωπεία ηθοποιών και καλλιτεχνών καθώς επίσης και με δύο μέλη της οργάνωσης «Taksim Solidarity» λίγες ώρες αφότου δήλωσε ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε και προειδοποίησε τους διαδηλωτές που είχαν κάνει κατάληψη στο πάρκο Γκεζί να αποχωρήσουν. Η οργάνωση «Taksim Solidarity» δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τα σχέδια, εάν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της κυβέρνησης.

Επίσης, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι, εάν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της διατήρησης του πάρκου, θα συμμορφωθεί με την απόφαση, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Ταϊφούν Καχραμάν, μέλος της οργάνωσης των διαδηλωτών. «Η δήλωσή του ότι το σχέδιο δεν θα προχωρήσει μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου είναι το θετικό αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης» πρόσθεσε. Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια ότι θα αποφασίσει για τη στάση της, αφού μελετήσει τα συμπεράσματα της συνάντησης, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν θα συνεχίσει ή όχι τις διαδηλώσεις.

Τα θετικά νέα οδήγησαν σε άνοδο την τουρκική λίρα, τα κρατικά ομόλογα και τις μετοχές, καθώς η κυβέρνηση δείχνει διάθεση για εκτόνωση της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013, 14:39