«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ευθύνη του Άσαντ»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 16:15
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ευθύνη του Άσαντ»
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης συμφώνησαν σε ένα ανακοινωθέν για την κρίση στη Συρία, δηλώνοντας για πρώτη φορά ως ομάδα ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά τον προηγούμενο μήνα, και προέτρεψαν σε μια «σαφή και ισχυρή» απάντηση.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. είναι μια ώθηση για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια διεθνή στήριξη για τις στρατιωτικές επιθέσεις. Η Γαλλία και η Δανία είναι μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος σε μια τέτοια ενέργεια.

«Είναι ομόφωνη η καταδίκη με τον πιο έντονο τρόπο αυτής της τρομερής επίθεσης» δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον. «Οι πληροφορίες από μια διευρυμένη βάση πηγών επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας τέτοιας επίθεσης και φαίνεται να αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι το συριακό καθεστώς είναι πίσω από αυτήν» πρόσθεσε.

«Σε αυτήν την κινητή χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής. Μια ισχυρή και ξεκάθαρη απάντηση είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει σαφές ότι τέτοια εγκλήματα είναι απαράδεκτα και ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία» τόνισε η Κ. Άστον.

Ωστόσο, η Ε.Ε. ζήτησε οποιαδήποτε διεθνή ενέργεια για δράση να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Δαμασκό στον απόηχο της επίθεσης στη Συρία. Ακόμη, τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. κάλεσαν τον ΟΗΕ να αναλάβει τις «υποχρεώσεις» του για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 16:20