Άρχισε η αναμενόμενη εδώ και εβδομάδες τουρκική επιθετικότητα, προς το παρόν σε επίπεδο δηλώσεων, σχετικά με τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο. 

Μετά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του κατά την περιοδεία του στην Αφρική όπου για άλλη μια φορά στόχευσε την Αθήνα και την Κύπρο αλλά και την ελληνο-γαλλική καθώς και την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία, η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική αντιπαράθεσή της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα παραπάνω ήταν αναμενόμενα δεδομένης της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία αλλά και των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ξεκάθαρα πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της τουρκικής κοινωνίας τόσο στις ποιοτικές προσεγγίσεις όσο και στα ποσοτικά ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών.

Ποιο συγκεκριμένο το Τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης την εξής ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης